FAQ

Voor iedereen die graag meer te weten wil komen over onze pups en over Dierenhof Debrabandere.​

Ons nummer is: HK14300525. Een erkenningsnummer wordt afgeleverd door het FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, en dit overeenkomstig het KB van 27/04/2007. Dergelijke erkenning wordt afgeleverd indien er wordt voldaan aan de voorwaarden voor de inrichtingen en verhandeling voor dieren.​

​De aangepaste behuizing voor de pups wordt 3 x daags gereinigd. Er wordt toegezien dat de pups ten allen tijde beschikken over voldoende voedsel en vers drinkwater. De hokken zijn voorzien van elektronisch gecontroleerde ventilatie, verwarmingselementen, vaste voedsel- en drinkbakjes. Elke week krijgen onze pups een wasbeurt en de nodige vachtverzorging. Hierbij gebeurt een systematische controle op parasieten.

Dierenhof Debrabandere heeft een eigen bedrijfsdierenarts. Dr. Yves Temmerman, Pottelberg 142, 8510 Marke, Tel. 056/25.76.75. Deze garandeert de medische zorgen voor onze pups. Hij volgt ook de vaccinaties en ontwormingsschema's op. SITE: www.dierenartsmarke.be

Yves Temmerman

Onze pups zijn voorzien van een elektronische microchip. Deze wordt geregistreerd op naam van de nieuwe eigenaar bij Dog ID. De pups hebben reeds hun vaccinaties gekregen, hierop wordt zeer streng toegezien. Deze vaccinaties zijn onder andere tegen: Parvovirose (katteziekte), Carré (hondenziekte), Leptospirose, Kennelhoest + eventueel rabiës. De pups krijgen met vaste regelmaat hun ontwormingen.

Elke pup heeft zijn eigen unieke paspoort. Hierin staan alle gegevens van de hond vermeld. Zoals zijn microchip, ras, geboortedatum, geslacht, maar ook alle vaccinaties die de hond heeft gekregen. Bij toekomstige bezoeken aan de dierenarts wordt dit paspoort steeds verder aangevuld met alle vaccinaties die het hondje verkrijgt. Ook wanneer men op reis gaat met een hond, dient men zijn paspoort bij zich te hebhen.

U krijgt een schriftelijke garantie bij de aankoop van een pup. Tijdens de aankoop van een pup wordt uitgelegd wat onze garantie juist omhelst. Dierenhof Debrabandere stelt zich ook beschikbaar voor de eigenaars van een nieuwe pup na de verkoop. Wij zijn er fier op een correcte service te geven na verkoop van een pup en staan nieuwe eigenaars steeds bij met raad en daad.

Neen, u mag vrijblijvend langskomen tijdens onze openingsuren.
Alle honden zijn te bezichtigen.
Wij zijn elke dag geopend.

Openingsuren:

Ma: 14u00-18u30
Di-Vrij: 10u00-12u00 en 13u30-18u30 
Za-Zo: 10u00-12u00 en 13u30-17u00

U bent op zoek naar een puppy, en hebt reeds een bepaald idee over welk hondje je in huis wil halen. Er moet echter wel een bepaalde klik zijn. Om dit te weten te komen kan u met een puppy in onze speelweide spelen. Indien u al een hondje hebt mag u hem ook meebrengen naar hier. Het moet ook klikken met de trouwe viervoeter die u mogelijks al in huis hebt.

Laat de pup bij thuiskomst eerst zijn behoefte doen voordat u naar binnen gaat.
Na een lange autorit is dit vaak nodig.
Misschien dat u afhankelijk van de reistijd ook tussendoor ergens even moet stoppen om de pup een plasje te laten doen.
Kom niet onmiddellijk met een pup op weides waar veel honden komen, strand, enz ... Gezien uw pup nog niet alle vaccinaties heeft gehad.
Bij thuiskomst laat u uw pup rondlopen, snuffelen om de nieuwe omgeving te verkennen. Alles is nog onbekend voor de pup. U kan rustig meelopen met uw pup in huis en in de tuin.

Iedereen in uw vriendenkring wil graag zo'n pupje verwelkomen. Voorkom vooral dat het te druk wordt. De eerste weken krijgt je pup nieuwe prikkels waar hij mee om moet gaan, wat erg vermoeiend en stresserend is. Hou het vooral rustig de eerste weken. Zo kan je pup zijn ontdekkingen doen en vertrouwen vinden in zijn nieuwe huis. Neem het pupje nog niet overal mee naartoe. Dit is alweer te vermoeiend en belastend. Na zijn volledige vaccinaties, is uw pup immuun voor infecties. Zodoende er geen enkel risico meer is voor overdraagbaarheid. Uw pup zal zijn baasjes al goed kennen dan en zal veel vlotter meelopen en zich veiliger voelen op onbekend terrein.

Royal Canin

Mini - starter: de eerste korrels voor jonge en kleine rassen (< 10 kg)

Medium - starter: de eerste korrels voor jonge en middelgrote rassen (< 25 kg)

Maxi - starter: de eerste korrels voor jonge en grote rassen (> 25 kg)

of

Mini Junior: voor kleine rassen (< 10 kg)

Medium Junior: voor middelgrote rassen (< 25 kg)

Maxi Junior: voor grote rassen (> 25 kg)

 

Portie:  1 grote portie laten staan, dit voldoende zijnde voor een hele dag. dus à volonté tot de leeftijd van 6 maand.

Opmerking: ‘s Avonds vanaf ± 19u00, mag de voeding weggenomen worden. Dit om een dag- en nachtritme te creëren.

Drinken: vers drinkwater 24 op 24 u ter beschikking.

 

Miniature en gevoelige rassen: !!!

De eerste 14 dagen, 2 keer per dag een supplement mager vlees geven zoals, (JOLIPET). Dit moet apart gegeven worden en mag niet gemengd worden met de korrels!

JOLIPET = diepgevroren puur paardenvlees met groenten, fruit en rijst of aardappelen

→ 1 à 2 schijfjes laten ontdooien en eventueel kortstondig opwarmen indien nodig. (lauw opdienen)

 

Ontwormingsprodukten bestaan onder de vorm van pillen, pasta's, siroop  en zelfs druppeltjes voor in de nek.
Ze worden meestal goed verdragen en zijn veilig.
Niet alle produkten dekken het volledige spectrum.

Wanneer je moet ontwormen hangt af van een aantal factoren. Afhankelijk van het gebruikte produkt is het niet altijd nodig of nuttig om ze strikt op te volgen.
Ook met het infectierisico moet rekening gehouden worden. Volg in elk geval steeds de specifieke aanwijzingen van de dierenarts.

 • onze pups zijn reeds ontwormd vanaf de leeftijd van 2/4/6/8 weken, daarna maandelijks tot 1jaar oud. 
 • Voor verkoop worden ze steeds ontwormd met panacur en/of procox.
 • Nadien diendt u als eigenaar de pup maandelijks te ontwormen tot de leeftijd van één jaar.

U kan ontworming bij de dierenarts of bij de apotheek aankopen. Vraag advies en lees goed de bijsluiter.

Vanaf de leeftijd van 1 jaar, dient u uw hond 2 maal per jaar te ontwormen.

 

Hoe vaak je je hond moet borstelen hangt van de vacht van je hond af.

Wordt een hond te weinig gekamd dan kan de vacht vol gaan zitten met klitten. Of nog vervelender, vervilten, wat voor een hond nare jeuk oplevert. Daarnaast is het prettiger om die haren met een borstel weg te halen dan om ze later van de vloer te moeten halen. En tenslotte is het een goed moment om de hond van top tot teen te controleren op eventuele teken of andere huidaandoeningen.

Te vaak kammen is echter ook niet goed. Als je te vaak kamt kun je gezonde haren los trekken en het verharen juist stimuleren. Vaak is één keer per week borstelen meer dan voldoende, maar een goede hondentrimmer kan je daar preciezer over informeren. Zorg er ook voor dat je de juiste kammen en borstels gebruikt. Het verkeerde gereedschap kan de vacht beschadigen waardoor hij juist makkelijker gaat klitten.

Het zelfde geldt trouwens voor wassen met hondenshampoo. Liever zo min mogelijk en met een product dat speciaal voor honden gemaakt is.

 • Kortharige vacht: Minstens maandelijkse verzorging, een doek bevochtigen met babyolie of babylotion (vb. Zwitsal), en hiermee over de vacht wrijven. Enkele keer per jaar wassen met hondenshampoo.
 • Halflangharige vacht: Minstens wekelijks borstelen met aangepaste borstel. Enkele keer per jaar wassen met hondenshampoo.
 • Langharige vacht: Dagelijks borstelen met aangepaste borstel en fijne kam. Enkele keer per jaar wassen met hondenshampoo. Nadien verzorgen met crèmespoeling.
 • Ruwharige vacht: Minimum vier keer per jaar laten plukken. Enkele keer per jaar wassen met hondenshampoo.
 • Krullende vacht: Regelmatig borstelen. Deze hond moet regelmatig geschoren worden bij een trimster. Enkele keer per jaar wassen met hondenshampoo.

Wassen: Met een aangepaste hondenshampoo. De hond zo weinig mogelijk wassen, beter grondig en regelmatig borstelen.

Nogmaals, het is het beste om bij een toiletagesalon na te vragen welke kammen en borstels het meest geschikt zijn voor je hond.

Hoe moet ik de ogen en oogleden reinigen?

U kunt een speciale antiseptische oogoplossing gebruiken die aangepast is voor honden. U kunt het zo in het oog laten stromen of het aanbrengen met een compres. Katoen wordt afgeraden.Doe enkele druppels in de ooghoek of druk een compresgaas enkele minuten op het oog.

(OROPHARMA eye-clean), of eventueel met boorwater (fysiologisch serum)

Hoe vaak moet ik de ogen van mijn dier reinigen?

Reinig elke ochtend de ogen van uw dier. Ook na een wandeling in een stoffige omgeving, of bij winderig weer is het aangeraden de ogen van uw hond te reinigen.

Hoe moet ik de oren reinigen : 

Maandelijks uitkuisen met “OROPHARMA ear care” met behulp van oorstokjes en vochtige doekjes , zowel de verticale gehoorgang als oorschelp. Je kunt diep gaan in het oor, het trommelvlies wordt niet beschadigd. Honden met afhangende oren zijn gevoeliger voor ontstekingen.

Bij een oorontstekking onmiddellijk de dierenarts raadplegen.

Hoe knip ik de nagels van mijn hond:

Deze kunnen bijgeknipt worden bij de dierenarts of een trimsalon. Lange nagels kunnen leiden tot gewrichtspijnen. Regelmatig nakijken is de boodschap!

Als eigenaar/gezin moet je heel wat tijd in de pup steken. Zeker tijdens de socialisatiefase Training zoals aan  de voet lopen, zit en blijf,… is niet direct van belang. Dit kan altijd nog aangeleerd worden. Het is belangrijk is dat uw pup veel ervaringen opdoet op sociaal vlak (contact met kinderen, mannen, vrouwen, andere honden, andere dieren, gezinsgeluiden, enz.)

 

 1. In de eerste 12 weken moet je pup leren omgaan met mensen: zowel mens als pup moeten elkaar leren verstaan en elkaars lichaamstaal leren begrijpen. Dit wil opnieuw zeggen dat er iemand moet zijn die bereid is heel wat tijd in zijn pup te steken.
 1. Zolang de pup niet volledig gevaccineerd is, is er wel nog gevaar voor besmetting van o.a. kattenziekte, hondenziekte, … . Hij mag alleen in contact komen met gevaccineerde puppies. Je pup nergens mee naartoe nemen, in de tuin mag het rondlopen.
 1. Je pup moet leren alleen te zijn. Dit geleidelijk aan aanleren. Als de pup nooit geleerd wordt alleen te zitten en hij moet het plots wel doen als hij ouder wordt, kan dit wel voor ernstige problemen zorgen!
 1. Een pup kan ongewenst gedrag vertonen (op zetels springen, bedelen om eten en aandacht, de kat achterna zitten, springen als er iemand binnenkomt, …). Als hij zoiets doet, is het best de pup af te leiden, liefst nog voor hij het ongewenst gedrag vertoont. Als er iemand binnenkomt, moet die neerhurken om de hond te begroeten zodat de hond niet leert op te springen; als je ziet dat de kat binnenkomt, roep de pup bij je en speel eventueel een spelletje en beloon je hem natuurlijk voor goed gedrag! Vermijd hem te straffen bij ongewenst gedrag, afleiden is de boodschap.
 1. Een pup moet leren dat hij er niet zomaar op los mag buiten: hij moet stoppen als je roept. Als hij dat niet doet, moet hij gestraft worden.
 1. Een pup moet leren een onderdanige houding aan te nemen als hem dat gevraagd wordt d.w.z. onbeweeglijk op de buik of op de rug liggen.
 1. Een pup moet leren zijn bewegingen te controleren d.w.z. je moet hem af en toe doen stoppen tijdens het spel. Hij mag niet aan voorwerpen of kleren trekken tijdens het spel, hij mag geen mensen bijten, … .
 1. Vanaf dat de pup 12 weken is, moet men vermijden dat hij zich aan één enkel gezinslid hecht. Vanaf dan moet iedereen zich met de pup bezig houden en als de pup zich al aan één persoon gehecht heeft, moet die persoon even wat minder aandacht geven aan de pup. Vanaf deze leeftijd mag de pup ook deelnemen aan puppieklassen (zeker aan te raden voor het bevorderen van het spel, sociaal gedrag).

Hoe domineert u uw pup?

Het is heel belangrijk dat een pup weet wie de baas is in huis. Want een heleboel dingen zijn lief en aandoenlijk als de pup klein is, maar erg vervelend eens hij volwassen is (bedelen aan tafel, naar uw broekspijpen happen, grommen als u

zijn eten wil terug nemen, …). En het is heel moeilijk om een volwassen hond af te leren wat hij vroeger als pup wel mocht. Het is daartegen heel gemakkelijk om een pup in de goede richting te stimuleren door goed gedrag te belonen en verkeerd gedrag te negeren. Maar de pup zal alleen luisteren als hij weet dat u de baas bent. Dat wil zeggen dat de pup moet weten dat hij alleen eten krijgt omdat u dat toestaat, dat hij af en toe mag spelen met speelgoed dat eigenlijk van u is, dat u beslist wanneer een spelletje begint en stopt, … .

 

 1. De pup volledig negeren als hij aandacht komt vragen, eten vragen, … zonder dat hij door u geroepen werd. U beslist wanneer het mag.

      2. De pup nooit geven waar hij zelf om vraagt: eten, buiten gelaten worden, aandacht,…

 1. De pup moet aanvaarden dat u zijn eten terug weg neemt terwijl hij aan het eten is (zonder grommen!).
 1. De pup moet altijd laatst eten. Jullie eten eerst en dan pas mag hij, als laagste in rang, eten.
 1. Geef de pup een kort vriendelijk klopje als beloning als hij doet wat jij zegt, maar reageer niet te enthousiast.

      6 Een hond moet altijd op een plaats zitten of liggen, lager dan de uwe. Want dit is dominant gedrag: de belangrijkste ‘persoon’ zit of slaapt op de beste plaats. Als u de pup daar toelaat, denkt hij automatisch dat hij nu de baas is. Dat kan er later voor zorgen dat hij u bijt als u zelfs aleen maar beweegt in uw zetel of bed. Hij voelt zich dan de baas over die plaats en als het hem niet aanstaat wat u daar doet, zal hij dat op zijn manier laten weten.

 1. Geef de pup een eigen plaats (mand of kussen op de vloer). Maar zelfs daar moet u hem laten weten dat die plaats eigenlijk van u is. Als u zin heeft om daar te staan of te zitten, moet de hond zich daar naar schikken. Dus moet u hem af en toe eens uit zijn mand nemen en er zelfs in gaan staan (enkele seconden is genoeg, u moet er geen uren gaan in liggen…).
 2. Als de pup in de weg zit of ligt, moet hij uit de weg gaan voor jou.
 1. Begroet de pup niet te enthousiast als je thuiskomt. Reageer gedesinteresseerd terwijl je de pup “toestaat” je te begroeten.
 2. Ga een paar keer per dag een korte wandeling maken met de pup aan de leiband. Verander dikwijls snelheid en van richting zonder de pup te waarschuwen en door aan de leiband te trekken in de richting. De pup moet dit accepteren zonder te grommen.
 3. De pup moet getraind worden om snel te komen als je hem roept, ook als hij op de wandeling los loopt. Je kunt dit doen door hem te belonen met zijn favoriete snoepje als hij direct komt en door je om te draaien en weg te lopen als hij niet direct komt (niet omkijken of wachten op hem!)
 4. De pup mag nooit eerst door deuren of smalle doorgangen passeren. Leer hem te wachten totdat jij er eerst door bent.

U leert het snelst uw pup zindelijk wanneer u met een bench werkt. De pup voelt zich veilig in zijn nestje en wil dit ook fris houden. Vandaar zal het zolang mogelijk proberen zich op te houden. U kunt op 1/3 ruimte een puppy pamper leggen, indien het zich niet kan ophouden het daarop zijn behoeften kan doen. Uw pup plaatst u in de bench wanneer u niet thuis bent en ’s nachts. Wanneer u de pup uit de bench haalt, onmiddellijk mee naar buiten gaan. Dit om vlug zindelijk te leren. Wanneer u thuis bent kan u de deur openzetten. Indien het wenst, kan het zelf in zijn bench gaan liggen om te rusten of te slapen. Indien u kleine kinderen heeft en uw pup slaap nodig heeft, dan kan u het in zijn bench steken, zo kan het tot rust komen.

De bench moeten we natuurlijk wel op een voor de hond plezierige manier gebruiken. Dit kunt u doen met een lekker koekje. Geef hem dit in zijn bench, sluit het deurtje, ga zelf eventjes weg en kom snel weer terug en open het deurtje.
Breng hem ook ieder keer als hij gaat slapen naar de bench. Kriebel hem in slaap of geef hem nog wat lekkers. Als hij al moe was, gebruikt hij nog wat energie om het koekje op te eten om dan vaak vanzelf in slaap te vallen. Als hij wakker wordt en eventjes wat verbaasd om zich heen kijkt, loopt u vriendelijk sprekend naar de bench en laat hem eruit. De tijd dat u nu wacht voordat u hem eruit laat, kunt u langzaam opvoeren. Niet ineens met een paar minuten, maar met een paar seconden. Als u er maar voor zorgt dat u het deurtje open doet voordat hij begint te zeuren. Anders leert hij weer dat zeuren kan werken. Dat moet u dus voorkomen.

Bench mee naar boven. De bench kunt u de eerste nachten ook prima meenemen naar de slaapkamer. Hiermee went u de pup niet om te slapen in de slaapkamer; maar juist dat hij moet slapen in de bench. Als hij dit eenmaal allemaal door heeft, wil hij alleen maar mee naar de slaapkamer als de bench er staat! Anders blijft hij liever beneden. Zeker als u ook beneden de benchtraining doet. Het kost een paar nachten, maar dat is altijd veel beter voor de baas en de hond dan de hond doodongelukkig nachten huilt. Dit vermoeid en stresseert de pup en zijn baasje.

Een bench geeft gevoel van veiligheid. De bench kunt u natuurlijk ook overal mee naar toenemen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Als u geen toezicht kunt houden, is de bench een veilige plek omdat uw pup dan niet aan de stroomdraden kan vreten, of zijn tanden in de poten van het bankstel kan zetten. Kortom: een bench is een verplaatsbaar nest waarin de hond zich prima voelt.

Als u een bench voor uw pup koopt, denkt u er dan aan dat deze pup uitgroeit tot een uit de kluiten gewassen volwassen hond! Koop dus zeker geen al te klein exemplaar. Een gewone bench heeft het voordeel dat uw hond alles om zich heen kan zien gebeuren.

De  zindelijkheid wordt al in het nest gelegd. De eerste weken houdt de moederhond de nestomgeving schoon. Vanaf de pups 5 weken oud zijn, zoeken ze uit zichzelf steeds meer de buitenkant van het nest op om daar hun behoeften te doen.

Uw taak in de zindelijkheidstraining is het voorkomen van ongelukjes. Probeer daarvoor het gedrag van je pupje te observeren. Laat hem om de 2uur uit.

Leg de eerste dag dat de pup bij u in huis is alvast op verschillende plekken wat puppypampers neer. De belangrijkste plek is bij de voor- of achterdeur.

U kunt zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op een zelfde plek, dat uw pup zijn behoefte moet doen. Vooral nadat de pup net lekker heeft liggen slapen, gegeten heeft of gespeeld.

Juist op die tijdstippen of bij dit gedrag van uw pup dat aangeeft dat hij wat moet doen, lokt u de puppy mee naar buiten of tilt u hem rustig op en gaat ermee naar buiten. U brengt hem dan naar een plek waarvan u ook later wilt dat hij daar zijn behoefte doet en wacht net zolang totdat hij wat gaat doen. Als u wilt dat de pup later op commando zijn behoefte kan doen, kunt u nu een commando geven (bijvoorbeeld ‘plasje doen’ of ‘poepje doen’). Direct hierna krijgt hij zijn beloning, heel opgewekt. (droge koekjes bv. nic nac, puppy korrels)

Ga in het begin, ook als de pup nog geen aanstalten maakt om iets te doen, om de 2 uur met hem naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Als u hier dan even wacht tot hij wat gedaan heeft en hem er uitbundig voor beloont zal hij des te sneller zindelijk zijn. Zorg dat die plek buiten niet ver weg is. Maak dan een plekje in de tuin waar hij het mag doen.

Bv. één vierkante meter laag afbakenen, zand in doen.

De trip naar buiten is bedoeld voor zijn behoefte en niet om te spelen. Soms vinden pups het buiten zo enorm leuk, dat ze volop spelen en genieten van alle nieuwe indrukken waardoor ze geen tijd hebben om hun behoefte te doen. Als u dan weer binnen bent doet de pup zijn behoefte in uw huis. Neem de pup daarom bij voorkeur gelijk weer mee naar binnen nadat hij zijn behoefte heeft gedaan en ga buiten niet met hem spelen. Een paar keer per dag kan hij dan extra mee uit om zijn energie kwijt te raken, de wereld te leren kennen en met u te spelen.

Maak de eerste weken korte nachten. Voor u slapen gaat, je pup buiten laten. Dan ev. in de bench steken. Na 6 uur terug opstaan en je pup buiten laten. Dit ritueel dagelijks met 5 min. verlengen. Zo leert je pup het op te houden.

Leer de hond ook dat er verschillende plekken zijn waar hij zijn behoefte mag doen. Anders komt u in de problemen als u de hond eens meeneemt op visite.