Akita Inu pups

Akita Inu

Poolhonden, Keeshonden en Oertypen

Volgzaam, Waardig, Reactief, Zelfstandig, Alert, Vriendelijk, Beschermend, Dapper


Akita Inu

HERKOMST

Japan

GESCHIEDENIS Hachiko

Een Akita Inu genaamd Hachiko werd in Japan een nationaal symbool van trouw. Deze hond ging namelijk iedere dag naar het station om zijn baas af te halen. Ook toen zijn baas was gestorven, wachtte Hachiko trouw iedere avond tot middernacht. Hij hield dat negen jaar lang vol. Toen stierf ook hij. De Akita Inu is een oud ras dat gezondheid en geluk vertegenwoordigt. Het werd gebruikt voor de jacht op de beer en het wilde zwijn. Er was een tijd dat alleen de keizerlijke familie Akita's mocht hebben. Tegenwoordig maakt het ras officieel deel uit van het nationale erfgoed van Japan en de verzorging van een kampioen wordt gesubsidieerd.

IDEALE RASKENMERKEN

  • Schofthoogte: reuen ca. 67 cm, teven ca. 61 cm. Afwijkingen van 3 cm naar boven of beneden zijn toegestaan. 
  • Uiterlijk: gespierd, krachtig lichaam; stuwend, gelijkmatig gangwerk.
  • Hoofd: vlakke schedel met een stevige, brede snuit; donkerbruine, driehoekige, kleine ogen; kleine, driehoekige, prikoor of staand oor.
  • Staart: hoog aangezet, dik, stijf gekruld over de rug gedragen. 

VACHT

Normaal stokhaar, m.a.w. 6 cm lange dekharen met een ondervacht. De beharing op de kop en poten vormen dus geen lastige klitvorming. De bovenvacht is hard en goed gesloten. Deze honden hebben een wat vollere broek en staart, waar eventueel klittenvorming kan voorkomen.  

VERHARING

Blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING

Met grove borstel en kam.  

GROTE BEHANDELING

In de rui met het herdersharkje de losse dekharen en ondervacht uitharken. Liever niet wassen, maar af en toe moet het toch. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, en drogen. Nagels knippen indien nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen.

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

De Akita Inu heeft vrijwel geen klitvorming, dus niet zoveel onderhoud nodig. In de verharingsperiode bezorgt deze hond echter veel haaroverlast, ook al doet men er veel aan.

KLEUR

De toegestane kleuren bij de Akita Inu zijn volgens Japan ( het land van herkomst ) rood, wit en gestroomd. Een zwart masker wordt daar als fout bestempeld. In sommige landen ( zoals Amerika ) worden gevlekte honden en honden met een zwart masker wel op tentoonstellingen toegestaan. Daar zijn deze kleurslagen zeer geliefd.

AANLEG

Vroeger was de Akita Inu onder andere een jachthond op beren, tegenwoordig waak- en gezelschapshond

AARD

De Akita Inu is betrouwbaar, actief, goede waakhond, gelijkmatig temperament, schrander, trouw, waardig, onverstoorbaar, zelfstandig en intelligent

OPVOEDING

Bij een baas die stevig in zijn schoenen staat en zeer consequent is, kan de Akita Inu veel leren. De hond presteert het best als de oefeningen niet te lang na elkaar herhaald worden. De Akita Inu is niet geschikt voor een beginner, tenzij u zich heel goed laat begeleiden.


  • Elleboogdysplasie (aandoening elleboog)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
  • Patella luxatie (losse knieschijf)