Bichon Frisé


LAND VAN HERKOMST : België / Frankrijk

GESCHIEDENIS 

Van circustent tot in de koninklijke salon, de Bichon Frisé ( of Bichon à poil frisé ) was overal thuis. Volgens sommigen komt hij van de Kanarische eilanden, volgens anderen uit Spanje, of uit Frankrijk. Hij stamt gedeeltelijk af van Mediterrane Bichonnetjes. Zeelieden verkochten hem in havensteden over de hele wereld. In de 12e eeuw was dit ras bij de Italiaanse adel in trek en Hendrik III was dol op dit soort Bichonnetjes. In Frankrijk werd de Bichon Frisé dan ook de lieveling van de rijken, maar na de Franse Revolutie, toen de leefstijl veranderde, werd de Bichon circushond en moest hij kunstjes doen om de kost te verdienen. De rasnaam betekent 'krulharig schoothondje'. Hij is energiek en heeft een sterke persoonlijkheid. 

IDEALE RASKENMERKEN
 

  • Schofthoogte: reuen en teven niet hoger dan 30 cm en het gewicht schommelt rond de 4 kg.
  • Uiterlijk: stoer, compact lichaam, met soepel, energiek gangwerk.
  • Kleur: effen, zuiver wit. In sommige kennelclubs zijn crème- of perzikkleurige vlekken op de vacht toegestaan bij honden die jonger zijn dan 19 maanden.  Op hondenshows wordt de Bichon Frisé ongetrimd voorgebracht of met geschoren snuit en voeten.
  • Hoofd: gewelfde schedel, niet erg lange snuit; ronde, donkere, donker omrande ogen; hangoren begroeid met lang kroeshaar.
  • Staart: lang behaard; sierlijk over de rug gebogen gedragen.

 

VACHT : krulvacht; m.a.w. de dekharen en wolharen zijn spiraalvormig gedraaid en samengevoegd.  Hij heeft niet alleen een lange, zachte, krullende bovenvacht, maar hij heeft ook een ondervacht die hem beschermt tegen de regen. 

VERHARING : bijna geen verharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING : goed uitborstelen met de pinnenborstel.  

GROTE BEHANDELING : scheren ( in model ), knippen, borstelen, kammen, wassen en drogen.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vergt veel borstel- en kamwerk.

AARD : de Bichon Frisé is een hondje dat altijd vrolijk is en er een zeer zorgeloze levensopvatting op na houdt.  Zijn verende tred en mooie stem dragen bij aan zijn onweerstaanbare verschijning.  Hij is charmant, aanhankelijk, meegaand, beweeglijk, intelligent, gevoelig en sociaal.

OPVOEDING : gezien het hier om slimme hondjes gaat die snel in de gaten hebben wat er van hen verwacht wordt, zal de opvoeding niet voor grote problemen zorgen.

BIJZONDERHEDEN : mensen die zich storen aan een onverzorgd uiterlijk maar niet genoeg tijd hebben voor de intensieve vachtverzorging van deze hond, kunnen zich beter een ander ras aanschaffen.


  • Patellaluxatie (losse knieschijf)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKaukasische HerdershondKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder