Tervuerense herder


AND VAN HERKOMST : België

GESCHIEDENIS 

De Tervuerense Herdershond ( of Tervueren, Belgische Herder, Chien de Berger Belge ), is één van de vier variëteiten van de Belgische Herdershond en is genoemd naar de stad Tervuren.  De extra "e" is op de één of andere manier in de rasnaam geslopen. Oorspronkelijk werd hij als 'scheper' ( schaapshond ) gehouden en als bewaker van huis en erf.  Aan het einde van de vorige eeuw begonnen de rassen hun definitieve vorm te krijgen en werden zij vernoemd naar Belgische steden en dorpen. Als oprichter van het Tervuerense ras wordt de brouwer M. Corbeel vermeld. Zijn geelbruine hond werd gekruist met een zwarte langharige hond, die eigendom was van M. Donhieux.  Het resultaat van deze kruising werd het prototype van de Tervueren.  In 1897 besloot de Belgische Kennelclub tot erkenning van vier varianten: de Groenendaeler, de Tervuerense Herder, De Laekense Herderen de  Mechelse Herder. De vier variëteiten verschillen alleen qua kleur en beharing, maar zijn qua raspunten gelijk.Nu is hij vooral een populaire gezelschap- en showhond. Het mooie, wolfachtige type komt fraai tot uiting bij deze variëteit. Ze zijn trouw, aanhankelijk en hebben ruim beweging nodig. Ze kunnen ook goed worden afgericht als waak- en verdedigingshond, speurhond of politiehond, want ze zijn zeer talentvol in gehoorzaamheid. 

IDEALE RASKENMERKEN 

Schofthoogte: reuen 61 tot 66 cm en teven 56 tot 61 cm. Het gewicht bedraagt ongeveer 28 kg. Uiterlijk: de Tervuerense Herder is middelmatig groot, harmonisch gebouwd, met kwiek en waakzaam gedrag. Het lichaam is niet te breed, maar wel diep.  De rug is recht en zonder hoog getrokken buik. Benen zijn stevig en middelmatig lang. De hals is tamelijk lang, zonder keelhuid.. Vacht : lange, rechte, dikke vacht; korter haar op het hoofd, de voorkant van de benen en de buitenkant van de oren. Kleur : Tervuerense Herders komen voor in rood, bruingrijs gemêleerd en alle schakeringen van bruin tot grijs, met een zwart masker.  Staart: middellange pluim met een zwarte punt. Oren : prikoor of staand oor.  De oren zijn grotendeels zwart.

VACHT : lang stokhaar, m.a.w; de dekharen zijn langer dan 6 cm, waartussen de dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en poten. Deze honden hebben een mooie kraag en broek.  

VERHARING : blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de vacht verluchten. Opgepast : niet te veel ondervacht uithalen.  

GROTE BEHANDELING : in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook wat dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit. Liever niet wassen. Echt neiging tot klitvorming heeft deze vacht niet, behalve achter de oren en in het veel langere haar aan de staart, en ook op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en nagels knippen indien nodig.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT :mits goed uitgeborsteld, geen wezenlijke haaroverlast. In de ruiperiode is er veel verzorging nodig, anders ontstaan er klitten.
AARD : de Tervueren is één van de meest plezierige Herdersrassen.  Het is een manusje-van-alles, plezierig om te trainen en een bekwame beschermer.  Hij moet wel met een strakke hand geleid worden.  Eigenaars van deze hond vinden hem, wanneer hij eenmaal is afgericht, een aanhankelijke en verantwoordelijke hond.  Het is een intelligente, snelle, sterke en alerte hond.  Het is een stoere bewaker.

ACTIVITEIT : de Tervuerense Herder heeft veel beweging nodig om in conditie te blijven. Het ras is bestand tegen alle weersomstandigheden en verblijft graag buiten. Hij is geschikt voor africhting en presteert uitstekend bij gehoorzaamheids- en africhtingsproeven.  Wanneer deze honden buitenshuis voldoende beweging krijgen, zijn ze in huis erg rustig.

OPVOEDING : deze honden moeten als puppy in hun zelfvertrouwen gesterkt worden. Neem ze mee naar onbekende plaatsen en laat ze onder begeleiding kennismaken met allerlei mensen en dieren. Zorg ervoor dat deze ontmoetingen positief verlopen. Deze honden leren vrij snel en reageren goed op de stem van hun baas. Slaan en schreeuwen in absoluut niet nodig en kan zelfs een omgekeerde uitwerking hebben. Een zachte, maar beslist kordate hand doet wonderen. Deze rassen zijn geschikt voor verschillende takken van de hondensport, waaronder behendigheid en Fly-Ball.


  • Elleboogdysplasie (aandoening elleboog)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKaukasische HerdershondKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder