Russische Toyterrier


Een trouwe kameraad ... Nooit zal hij van uw zijde wijken en u kan hem niet gelukkiger maken als hij bij u mag zijn...

Door het kleine formaat van gemiddeld 25 cm en het lichte gewicht van gemiddeld 2 kilo kan hij heerlijk overal mee naar toe, desnoods in een tas met lastige situaties!

Algemeen beeld

Raskenmerken

het is een klein, fijn hondje met fijne botten. De grootte is toegestaan vanaf 20 cm tot een maximum van 28 cm en een gewicht vanaf 1,2 tot 3 kilo. Er bestaan 5 officiele kleuren: brown&tan, black&tan, red, sable en blue&tan (zeldaam) Hun speciale uitstraling komt tot recht door hun mooie oren, vlaggen genaamd, deze zijn lang zijde achtig behaard. Aan de staart heeft hij dezelfde "vlaggen".

Karakter

De Russische toy terrier is erg dapper, actief, stoer maar vooral zeer aanhankelijk. Hij gaat voor je door het vuur en zal alles voor je doen. Hij waakt over je en wil het liefst de gehele dag bij je zijn. Er zit terrier bloed in, dat is op sommige momenten te merken wanneer hij bijvoorbeeld een botje heeft, dat wil hij graag behouden en houdt het dan ook goed vast! Stevige kaken. Hij kan gerust alleen zijn mits het aangeleerd is...

Gebruik/functies

Het ras is echt een gezelschapshondje . Ze zijn van origine gefokt voor het jagen en doden van ratten en muizen.

Lichaamsbeweging

Het ras heeft niet heel veel beweging nodig, natuurlijk vinden ze het heerlijk om te wandelen, maar het is niet perse noodzakelijk om lange wandelingen te maken.

Verzorging

De vacht heeft amper verging nodig, zelfs de oren en de staart niet. Gewoon laten groeien en verder niets aan doen, af en toe een keertje kammen en eens in de zoveel maanden een keertje wassen. Indien het noodzakelijk is om te wassen omdat hij heerlijk ergens in heeft liggen rollen, kan dat natuurlijk en is het geen enkel probleem. Wij kammen en wassen de hondjes alleen de dag voordat ze naar een show gaan, verder is het niet nodig. Ze verliezen bijna geen haren.

Omgang met kinderen

De omgang met andere honden en kinderen is prima, als u ze op een juiste manier laat kennis maken gaat alles vanzelf sprekend, geen enkel probleem!

Geschiedenis

Het ras is ontstaan in 1900 in Rusland, destijds was het de Engelse toy terrier, de jaren verstreken en op een gegeven moment waren er geen raszuivere honden meer en de rasstandaard liep uiteen. In 1958 zijn er twee honden gebruikt die wat langere beharing hadden en deze zijn gebruikt om een nieuw fokprogramma op te starten en zo is de Russische toy terrier ontstaan. In 2006 is het ras FCI erkend in Nederland.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

fijn, slank, gespierd.

Kleur

black&tan
brown&tan
red
sable
blue&tan

Schofthoogte

tussen de 20 en 28 cm met een tolerantie van 1 cm

Ogen

kleine ogen, niet uitpuilend.

Vacht

langharige versies hebben een ondervacht, zijde achtig.
de kort harige versies hebben geen ondervacht en hebben geen vlaggen aan de oren en staart.

Staart

De staart wordt gedragen en heeft een mooie zijde achtige vlag.

Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKaukasische HerdershondKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder