Bolonka


Algemene verschijning:
Kleine compacte hond die iets langer is dan hoog.  
Hoogte voor reuen en teven tussen de 20 en 26 cm.
Gewicht tussen 3 en 4 kg.

Gedrag en temperament:
Het karakter is hetgeen wat de Bolonka onderscheid van andere kleine rassen, ze zijn stabiel, gemakkelijk in omgaan met mens en andere dieren, passen zich gemakkelijk aan en zijn zeer sociaal.
Zoals de meeste kleine rassen kunnen ze vrij oud worden.

Vacht:
De bovenvacht is lang, zijdeachtig en golvend, de ondervacht is dik. De vacht moet wekenlijks gekamd en/of geborsteld worden.
Alle kleuren behalve wit en gevlekt zijn toegestaan (kleine bortsvlek en witte teentjes zijn toegestaan)
Geschiedenis

De geschiedenis van het ras is niet helemaal duidelijk, maar ??n van de verhalen gaat als volgt:
De voorouders van de huidige Tsvetnaya Bolonka migreerde met de legers van Napoleon Bonaparte naar het Russische rijk en waren destijds bekend als de "Franse" Bolonka.
Bolonka is het russische woord voor schoothond en Tsvetnaya betekend dan ook "gekleurde schoothond"
Toen de legers van Napoleon zich terugtrokken, bleven een aantal van deze schoothondjes achter in het Russische rijk en vormden de basis van het ras dat tegenwoordig bekend staat als "Russkaya Tsvetnaya Bolonka"
Of dit verhaal op waarheid berust is niet helemaal te achterhalen, maar het klinkt zeer aannemelijk dat er aan het Russische hof ook (net zoals aan elk hof) een klein schoothondje de adelijke dames vermaakte.

Na de tweede wereloorlog raakte men geinteresseerd in nieuwe rassen waaronder o.a. gezelschapshonden. Men ontwikkelde "nieuwe" rassen m.b.v. reeds bestaande rassen zoals de Bichon Fris?, Shis Tzu en de Yorkshire Terri?r.
In 1951 zijn er voor het eerst dit soort combinaties gemaakt. De bedoeling was een klein hondje te fokken tussen de 20 en 24 cm. en in 1958 was daarvan al een aardig bestand opgebouwd.

Toch was het tijdens de periode dat Stalin regeerde bijna onmogelijk om met andere honden dan werkhonden bezig te zijn. Na zijn bewind werden de regels soepeler.
Omdat de woningnood hoog was en veel mensen in appartementjes woonden was er veel belangstelling voor kleine rashonden, hierdoor werden rassen zoals de Russische Toy Terri?r en dus ook de Tsvetnaya Bolonka erg populair. De Bolonka is onstaan uit diverse toyrassen zoals  de Lhasa Apso, Dwergpoedel, Shih Tzu, Bolognezer, Pekinees en andere schoothondjes van onbekende afstamming

In 1962 werd het aldus onstane ras Tsvetnaya Bolonka genoemd en in 1966 werd het als nationaal ras erkend door het Russische ministerie van Landbouw. De belangen van het ras worden behartigd door de RKF (Russian Kynological Federation) deze organisatie is vergelijk met de FCI.
Tijdens de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd het ras steeds populairder en werd in 1999 de nationale rasvereniging opgericht.

Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder