Border Collie


LAND VAN HERKOMST : Engeland / Schotland

GESCHIEDENIS 

De Border Collie of de Working Collie wordt al eeuwenlang gefokt om zijn werktalent en wordt beschouwd als 'de beste schaapshond' die er bestaat. Voor herders is het uiterlijk van hun hond minder belangrijk dan hun snelheid, behendigheid en talent om vee te hoeden. Ze zijn afkomstig uit Schotland en staan erom bekend dat ze met een bepaalde blik uit hun ogen de schapen in bedwang houden, zodat die in de kudde blijven. Aangezien Border Collies erg snel leren, zie je ze ook veel op gehoorzaamheidscursussen, waar ze steevast de hoogste prijzen in de wacht slepen. Ze zijn gefokt voor een zeer actief buitenleven en hebben veel behoefte aan beweging. 

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Schofthoogte: reuen 53,5 cm (ideaal), teven iets kleiner.
  • Uiterlijk: evenwichtig gebouwd, gespierd, sportief lichaam; vrij, soepel gangwerk.
  • Kleur: allerlei kleuren zoals zwart of rood, met wit; wit mag niet overheersen. Een zwart-witte vacht komt het meeste voor.
  • Hoofd: brede schedel, stevige, niet te korte snuit; ovale bruine ogen staan wijd uit elkaar; middelgrote oren, staand of half opgericht ( tipoor ).
  • Staart: niet te lang, maar moet minstens tot de hak reiken. 

VACHT : de Border Collie heeft kort golvend haar met een dikke ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn licht golvend. Er komen veel wolharen voor. Het haar kan recht vallen, maar ook een duidelijke golf vertonen.  

VERHARING : blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen en verluchten met een grove kam. Opgepast : de ondervacht laten zitten !  

GROTE BEHANDELING : in de ruiperiode de losgekomen ondervacht en de losse dekharen met een herdersharkje verwijderen. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Indien nodig nagels knippen. 

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : het borstel- en kamonderhoud valt mee. De hond kan niet getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd.

AARD : de Border Collie is een krachtige hond die zeer liefhebbend, levendig en onafhankelijk is.  Hij heeft er alles voor over om daar te kunnen werken waar de kuddes zijn.  Zijn instincten zijn vlijmscherp en hij is zeer intelligent.  Hij is trouw en heeft een enorme 'will to please'.  Hij is goed te trainen en heeft uitdaging nodig om goed te functioneren.

ACTIVITEIT : de Border Collie heeft enorm veel beweging nodig. Zowel mentale als fysieke inspanning is voor hem een vereiste.


  • Epilepsie ("vallende ziekte")
  • Multidrug resistance gen 1 deficiëntie (overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen)
  • Progressieve retina atrofie (voortschrijdende verslechtering netvlies)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder