Airedale Terrier


AIREDALE TERRIER

LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS 
In het midden van de 19de eeuw bestond er in Groot-Brittannië de Black and Tan Terriër. Het was een hond die bekend stond om zijn moed, goede gezichtsvermogen en goed gehoor. Maar hij had geen fijne neus en kon niet goed zwemmen. Door kruisingen met Otterhounds kon hij in het water jagen. Het eindresultaat, de Airedale Terriër, heeft alle goede eigenschappen van beide voorouders. De rasnaam is afgeleid van het dal van de rivier de Aire. Omdat ze zo betrouwbaar zijn, waren Airedales in Engeland tijdens de oorlog in dienst van het leger. 

IDEALE  RASKENMERKEN 
Schofthoogte: reuen 58 tot 61 cm, teven 56 tot 58 cm. Uiterlijk: stoer, gespierd lichaam; vrij, gemakkelijk gangwerk. Kleur: bruin (tan) op hoofd, oren, onderbenen, borst en onderlichaam; donker 'grizzle' (rood, zwart en wit) of zwart op de zijkanten en bovenkant van het lichaam. Hoofd: lange, vlakke, niet brede schedel met stevige snuit; kleine, donkere ogen; knopoor. Staart: dik, hoog aangezet (bananenstaart).
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen is bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met grove borstel of met speciaal in de hand liggende terriërborstel. Garnituur en poten : met grove kam.  GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.
VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt. Het kost echter wel geld, vooral bij een grote hond.
AARD : hard voor zichzelf, moedig, trouw aan eigen mensen maar ook eigenwijs, speels, waaks, actief, intelligent en volhardend. De Airedale Terriër blaft relatief weinig.
OPVOEDING : de Airedale Terriër is intelligent genoeg om snel door te hebben wat ervan hem verlangd wordt. Probeer de training zo afwisselend mogelijk te maken, want als de hond steeds weer dezelfde commando’s moet opvolgen wordt hij koppig. Hij moet de oefeningen een echte uitdaging vinden. Airedale Terriërs kunnen met de juiste baas goed presteren in de diverse takken van de hondensport, zelfs de africhting.


  • Elleboogdysplasie (aandoening elleboog)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder