Puli pups

Puli

Herdershonden en Veedrijvers

Hypoallergene hond


HERKOMST

Hongarije

GESCHIEDENIS

De Puli is waarschijnlijk uit Azië meegekomen naar Hongarije met de Magyaren. Het is één van de bekendste Hongaarse Herdershonden. Hoewel de Puli al duizend jaar vee heeft gehoed voor Hongaarse herders, wordt hij nu meestal als waakhond of gezelschapshond gehouden. Vroeger renden ze met de schapen mee en sprongen zelfs op hun rug. Dat levendige, energieke temperament zijn ze nog niet kwijt. Van welke rassen de Puli afstamt is niet echt duidelijk; misschien heeft hij wel iets van de Tibetaanse Terriër, die ondanks zijn naam ook een authentieke Herdershond is. Hij kan echter ook best een minder grote Komondor zijn. De unieke vacht is zijn handelsmerk. Alle Puli's hebben een effen vacht; meestal dofzwart, maar grijs of wit bestaat ook. De donkere en uit vilten bestaande vacht zorgt voor bescherming tegen alle weersomstandigheden en tegen vijanden. Het zijn aanhankelijke, vrolijke gezelschapshonden, die het fijn vinden om te rennen en te spelen.

IDEALE RASKENMERKEN

  • Schofthoogte : reuen 40 tot 44 cm, teven 37 tot 41 cm.
  • Het gewicht ligt tussen de 9 en de 18 kg.
  • Uiterlijk : evenwichtig, compact lichaam; snel, typisch gangwerk.
  • Vacht : volwassen Puli's ontwikkelen dichte, vervilte snoeren in de bovenvacht.
  • Kleur : zwart, wit, vaal; een witte vlek van hoogstens 5 cm is toegestaan op de borst.
  • Hoofd : klein en fijn met nogal grote neus; ronde, donkerbruine, zwart omrande ogen; brede, afgeronde, v-vormige hangoren.
  • Staart : valt weg in de vacht.

VACHT

De vacht is op alle delen van het lichaam dicht en overvloedig. Het is een viltvacht, m.a.w. dit is een onverzorgde poedelvacht. De krullen draaien in mekaar en gaan koorden vormen die later vervilten. De viltvacht verhaart niet en hoeft niet te worden geborsteld. De klitten moeten er juist wel inzitten. Toch heeft deze vacht een behoorlijk onderhoud nodig. De klitten moeten namelijk in de juiste banen geleid worden. Het vilt moet in strengen of plakplaten worden gescheurd.

DAGELIJKSE BEHANDELING

De haren worden 2 cm van de huid gehouden, zodat de huid kan ademen.

GROTE BEHANDELING

De hond wordt gewassen en na het wassen worden de klitten tijdens het drogen in koorden getrokken.

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

De hond hoeft niet te worden geborsteld en verhaart niet, maar moet toch geregeld een verzorgingsbeurt krijgen. Hij is wel niet zo goed schoon te houden.

AARD

De Puli van vandaag is ongelofelijk luchthartig en betrouwbaar. Een toegewijde en vakkundige trimster of trimmer is noodzakelijk om de vacht te ontwarren en ervoor te zorgen dat die zo blijft. Over het algemeen wordt hij niet gekamd, maar dat houdt natuurlijk wel in dat de Puli-eigenaar zich moet bezighouden met het schoonmaken van zijn lange snoeren. Deze hond is intelligent, waakzaam, aanhankelijk en gemakkelijk te trainen. Wel neigt hij over naar een éénpersoonshond.

ACTIVITEIT

De Puli heeft het liefst veel lichaamsbeweging. Hij is zeer op zijn baas gesteld en is graag bij hem. Een Puli is in zijn element als hij lekker kan ravotten en spelen, en vanwege zijn typische vacht is dit schitterend om zien. Wanneer u het leuk vindt, kunt met uw Puli naar een behendigheids- of flyball-cursus gaan. In deze takken van de hondensport zal dit ras absoluut geen slecht figuur slaan.

OPVOEDING

Dit ras moet zeer consequent worden opgevoed, met name in het eerste levensjaar. Puli’s houden niet van saaie oefeningen, ze houden van een beetje uitdaging. Hou de oefeningen daarom afwisselend en laat de hond de oefeningen afwisselen met wat spelen. Puli’s leren over het algemeen redelijk vlot.

SOCIALE AANLEG

Puli’s gaan in de regel goed om met soortgenoten en andere huisdieren, en normaal gesproken kunnen ze het prima vinden met kinderen. De Puli heeft wel de neiging om zich binnen het gezin aan één persoon in het bijzonder te hechten.

Photo: http://www.rabakozi-nemes.hu [CC BY-SA]


  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
  • Progressieve retina atrofie (voortschrijdende verslechtering netvlies)