Zwarte Russische terriër pups

Zwarte Russische terriër

Jack Russells en Terriërs

Energiek, Levendig, Taai, Stabiel, Zelfverzekerd, Moedig


HERKOMST

Rusland

GESCHIEDENIS

De Zwarte Russische Terriër ( of Chornyi, Terriër Noir Russe, Rus, Black Russian Terriër ) heette oorspronkelijk de Tchirony Terriër en behoort tot de rasgroep van de Hoogbenige Terriërs.  Het Rode Leger in Rusland had in de veertiger jaren behoefte aan een diensthond die van nature goed kon bewaken. De Riesenschnauzer, de Rottweiler en de Airedale Terriër werden in het fokprogramma gebruikt, om een hond te fokken die zelfstandig kon werken, zich gemakkelijk zou kunnen aanpassen en onbevreesd van aard zou zijn. Zij wilden een soort van 'monsterachtige' Terriër ontwikkelen. Nadien werden andere rassen gebruikt om het ras te vervolmaken, zoals de Moskouwse Retriever en de New Foundlander. De huidige Russische Terriër ziet er vanzelfsprekend anders uit dan de toenmalige honden. Voorheen was het karakter belangrijker dan het uiterlijk. Het waren geharde en agressieve honden, met een dikke vacht die hen beschermde tegen de Russische kou.  Momenteel wordt er hard gewerkt aan het fokken op uniform uiterlijk en stabiel karakter.  Deze hond is zeldzaam in onze contreien.

IDEALE RASKENMERKEN

De Zwarte Russische Terriër ziet er krachtig uit. Goed geproportioneerd, krachtige botten en sterke spieren. Massieve hals. Brede diepe borst. Gewelfde ribben. Rechte, brede rug met goede spierontwikkeling.  Het kleur is enkel zwart. Hoofd en schedel : het hoofd is lang, krachtig en matig breed. Het hoofd oogt gestrekt, hetgeen wordt benadrukt door de vacht die een baard, en boven de ogen wenkbrauwen vormt. De oren zijn klein, hoog aangezet en driehoekig. De ogen liggen schuin en zijn donkerbruin van kleur. Schaargebit.  De dikke staart wordt kort gecoupeerd.  Voeten : rond, aangesloten met donkere nagels. De vacht : harde, goed aansluitende bovenvacht. Ondervacht is dik en wollig. De vacht heeft behoefte aan een dagelijkse behandeling en moet enkele keren per jaar getrimd worden.  De schofthoogte : bij reuen 66 tot 72 cm en bij teven 64 tot 70 cm.  Het gewicht bedraagt ongeveer een 40 kg.

AARD

Deze Russische creatie zal in de nabije toekomst nog niet vlug op de drempel van een Westers huis staan.  Het is daarom nog niet nodig om u af te vragen of hij wel dan niet met uw drie Poedels zou kunnen opschieten.  Er wordt overigens beweerd dat hij erg woest is, maar deze territoriserende Terriër is een zeer bekwame waakhond.  Wanneer men de aard van zijn voorouders in het achterhoofd houdt, zou hij een gezonde en beminnelijke hond moeten kunnen zijn.  Het is een intelligente en robuuste hond met een groot weerstandsvermogen.  Hij heeft een sterk en evenwichtig karakter.  Hij is zeer toegewijd aan zijn eigenaar, is afwachtend met vreemden, bijterig en heel vlug in zijn verdedigingsreacties,

ACTIVITEIT

Deze hond heeft nood aan zijn dagelijkse portie beweging en zou zich eventueel aan het leven in de stad kunnen aanpassen, indien hij dit reeds als pup gewoon is en hij dagelijks een ruime wandeling voorgeschoteld krijgt.  Hij is trouwens gek op spelletjes.

OPVOEDING

Dit ras heeft nood aan een consequente opvoeding, waarmee je best heel vroeg begint.  Het dier is graag bij zijn baas en zijn gezin, zodat een degelijke opvoeding wel degelijk lonend is.


  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)