Duitse Staande hond pups

Duitse Staande hond

Setters en Staande honden

Onstuimig, Aanhankelijk, Brutaal, Intelligent, Meewerkend, Trainbaar


HERKOMST

Duitsland

Varianten : Kortharig en Langharig

GESCHIEDENIS

In de 19de eeuw, toen Duitse jagers een veelzijdige jachthond nodig hadden, begonnen zij Spaanse Pointers en Engelse Pointers, Engelse Foxhounds en een aantal plaatselijke Staande Jachthonden te kruisen. Uit de combinatie van deze rassen is de Duitse Staande Hond Korthaar of de Deutscher Kurzhaariger Vorstehhund ontstaan. Deze honden waren intelligent en hadden een bijzonder fijne neus. Door verdere experimentele fokkerij ontstond een effectief en vlot jagende hond met een waterafstotende vacht, een fraai uiterlijk en een goede gehoorzaamheid. De Duitse Staande Hond is een populaire, veelzijdige jachthond, maar ook een aanhankelijke gezelschapshond.

IDEALE RASKENMERKEN

  • Schofthoogte: reuen 62 tot 66 cm, teven 58 tot 63 cm.
  • Het gewicht bedraagt 25 tot 32 kg. 
  • Uiterlijk: symmetrisch, behendig lichaam; vrij, gemakkelijk gangwerk. 
  • Hoofd: nogal brede schedel met vierkante snuit; middelgrote, donkere ogen; middellange, vrij puntige, brede, langs hoofd hangende oren.
  • Staart: tot op helft ingekort, levendig bewegend tijdens zoeken naar wild.

VACHT

Duitse Staande Hond Korthaar : kort stokhaar; m.a.w. 3 à 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.

VERHARING

blokverharing.

DAGELIJKSE BEHANDELING

met een grove kam en borstel de losse haren verwijderen.

GROTE BEHANDELING

wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig. Enkel wassen indien echt nodig.

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

vraagt weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis.

KLEUR

ze komen voor in bruin ( met of zonder witte aftekeningen ), donker bruinschimmel, licht bruinschimmel, wit met bruine aftekeningen op de kop of met bruine platen of vlekken.  Zwart komt voor in dezelfde aftekeningen en combinaties als bij de bruine exemplaren. Ook gele aftekeningen zijn toegestaan.

AARD

dit zijn prettige honden die graag bij hun baas zijn.  Ze hebben een passie voor het jagen, maar waarderen ook andere activiteiten waarin ze hun energie kwijt kunnen.  Ze zijn scherpzinnig en makkelijk te trainen.  Daarnaast zijn ze aanhankelijk en toegankelijk.  Ze zijn trouw, gewillig, gehoorzaam en lief voor kinderen.  De Korthaar is een onverslaanbare veldhond, met een subtiele neus en presteert beter in de jacht dan de Langhaar.

ACTIVITEIT

het spreekt voor zich dat deze honden veel beweging, ruimte  en activiteit nodig hebben.

 

Photo by Mariana Saliola from Pexels


  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)