Alaska Malamute pups

Alaska Malamute

Poolhonden, Keeshonden en Oertypen

Toegewijd, Aanhankelijk, Waardig, Loyaal, Speels, Vriendelijk


Alaska Malamute

 

HERKOMST

Alaska

GESCHIEDENIS

De Alaska Malamute, een imposante poolhond, heeft zijn rasnaam te danken aan de Malamutes, een Inuit-volk. Niemand weet precies hoe zijn vroege voorouders in Alaska terecht kwamen, maar deze honden pasten zich in ieder geval prima aan de ijzige omstandigheden aan. De Alaska Malamute trok sleeën, hoedden kariboes en zouden zelfs op ijsberen hebben gejaagd. De Alaska Malamute ging bijna verloren door allerlei inkruisingen. Toegewijde liefhebbers hebben de Alaska Malamute van de ondergang gered. Jarenlang hebben deze energieke doordouwers een belangrijke rol gespeeld in expedities op de noordpool en de zuidpool.

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Schofthoogte: reuen 64 cm, teven 58 cm.
  • Uiterlijk: compact, krachtig lichaam; energiek, stuwend gangwerk.
  • Hoofd: brede, niet te gewelfde schedel met een grote, massieve snuit; amandelvormige, bruine ogen; kleine, dikke, staande puntoren (prikoor of staand oor).
  • Staart: over de rug gedragen, maar niet te vast gekruld.
  • Aanleg : sledehond en gezinshond. 
  • Kleur : toegestane kleuren zijn wolfsgrijs of zwart en wit, altijd met wit op de buik en een masker of kap. Andere kleuren zijn toegestaan, maar wit is de enige uniforme kleur die wordt geaccepteerd.

VACHT

lang stokhaar, m.a.w.; de dekharen zijn langer dan 6 cm, waartussen de dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en poten. Deze honden hebben een mooie kraag en broek. 

VERHARING

blokverharing. 

DAGELIJKSE BEHANDELING

met grove kam en borstel de vacht verluchten. Opgepast : niet te veel ondervacht uithalen. 

GROTE BEHANDELING

in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook wat dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit. Liever niet wassen. Echt neiging tot klitvorming heeft deze vacht niet, behalve achter de oren en in het veel langere haar aan de staart, en ook op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en nagels knippen indien nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen.

VOOR - EN NADELEN VAN DE VACHT

mits goed uitgeborsteld, geen wezenlijke haaroverlast. In de ruiperiode is er veel verzorging nodig, anders ontstaan er klitten.

AARD

De Alaska Malamute is aanhankelijk, vriendelijk, intelligent, gehoorzaam, lief voor kinderen, prima sledehond, sociaal dier, maar zeer eigenzinnig.

BEWEGING

Gezien zijn verleden heeft de Malamute veel beweging nodig, omdat hij zich anders snel verveelt.

OPVOEDING

ondanks zijn vriendelijke aard moet deze hond toch met vaste hand worden opgevoed. De Alaska Malamute heeft dus een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en die het karakter van de Alaska Malamute goed begrijpt. Onder leiding van zo’n baas kan dit ras erg veel leren. Zelfs behendigheid behoort dan tot de mogelijkheden, al zal de Alaska Malamute op wedstrijdniveau voorbijgestreefd worden door honden uit de herdershondengroep.

 


  • Cataract (staar)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)