Fox Terrier pups

Fox Terrier

Jack Russells en Terriërs

Onbevreesd, Brutaal, Scherp, Alert, Vriendelijk, Snel


Fox Terriër

 

HERKOMST

Engeland

Fox Terriër : Draadhaar

GESCHIEDENIS

Er zijn in Groot-Brittannië verslagen gevonden van honden die op de Fox Terriër lijken en die stammen uit 55 voor Christus.  Rond 1860 werden de eerste draadharige Foxterriërs gefokt. De Draadhaar stamt af van de oude ruwharige Black and Tan Terriërs en de gladharige Foxterriër. Deze leefden in de Britse steenkoolgebieden van Durham, Wales en Derbyshire.  Het woord 'terriër' is in feite afgeleid van het Latijnse woord 'terra' ( aarde ) en slaat dus duidelijk op de taak die deze honden moesten verrichten.  Hij ontwikkelde zich als een vossenjager, die de vossen uit hun holen dreef en een ongediertebestrijder. In 1872 werd dit ras voor het eerst tentoongesteld.  Draadharige Foxterriërs dienden in het Engelse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de beroemde 'Fox' Igloo ging met admiral Byrd mee naar de Zuidpool. De Foxterriër Draadhaar is klein maar stoer. Hij is voor niemand bang en zal een vechtpartijtje niet uit de weg gaan. Het is een geboren jager. Maar hij is met een consequente opvoeding en omgang toch een fijn huisdier. De Draadharige Fox is populairder dan de Gladharige Fox Terriër.

IDEALE RASKENMERKEN 

 • Gewicht : reuen 7,3 tot 8,2 kg, teven 6,8 tot 7,7 kg.
 • Schofthoogte : maximaal 39 cm. 
 • Uiterlijk: vierkant, evenwichtig lichaam; levendig, vrij gangwerk. Algemeen: vrolijke, levendige en actieve aanblik. Stevig geraamte met veel spierkracht. Snelheid en uithoudingsvermogen, maar ook symmetrie van de Foxhound moeten in dit ras terugkomen. 
 • Vacht : dicht, dik, draadachtig, hard en ietwat kroezelig.  De vacht moet getrimd worden.  
 • Kleur : geheel wit, wit met tan, black and tan of zwarte aftekeningen; geen brindle, rode of leverkleurige aftekeningen.
 • Hoofd: vlakke, vrij smalle schedel met lange snuit; kleine, donkere, donker omrande ogen; kleine, v-vormige, naar voren gevouwen oren.
 • Staart: ingekort tot op ongeveer drie vierde van de oorspronkelijke lengte; rechtop gedragen. 

AARD

de Draadharige Fox is beslist niet geschikt voor woeste eigenaren.  dit is een hond met een zekere waardigheid en met een vrijgevig karakter.  Zijn geschiktheid voor het veldwerk is, net als zijn geschiktheid voor hondententoonstellingen, onmiskenbaar en ontstellend te noemen.  Deze hond heeft een baas nodig die toegewijd is aan zijn manier van denken.  Hij geniet van zijn wereld en houdt van de mens die besluit om hem in huis te nemen.  Hij is vrolijk, nieuwsgierig, leergierig, zelfbewust een een doorzetter.  Maar hij is ook provocerend, eigenwijs en onafhankelijk.  Hij heeft een drang in zich om te jagen.


Fox Terriër : Gladhaar

GESCHIEDENIS

Vroeger behoorden de Foxterriër Gladhaar ( of Smooth Fox Terriër ) en de Foxterriër Draadhaar tot hetzelfde ras. Ze hebben dan ook nog veel overeenkomsten. Maar de Gladhaar valt op door zijn korte, glad aanliggende vacht van rechte haren. Deze 'heer' onder de Terriërs is een goed gebouwde sporter en jager.  Bij dit ras is de botstructuur van groot belang.  De benen mogen niet te lang en niet te kort zijn, om het juiste uiterlijk van de Fox Terriër te beschermen.  Lompheid en ruwheid moeten ten allen tijde vermeden worden.  Deze honden stammen waarschijnlijk af van kruisingen tussen de oude Black and Tan Terriër, de Bull Terriër en de Beagle. Het zijn vervaarlijke vossenjagers en rattenvangers, en onvermoeibare meutehonden. Het ras werd al rond het midden van de 19de eeuw erkend. Door de jaren heen zijn deze honden qua temperament niet veel veranderd; ze blijven energiek, doortastend en beschermend. 

IDEALE RASKENMERKEN 

 • Maat: reuen 7,3 tot 8,2 kg, teven 6,8 tot 7,7 kg.
 • Schofthoogte : reuen niet hoger dan 39 cm - teven iets kleiner. 
 • Uiterlijk: vierkant, evenwichtig lichaam; levendig, vrij gangwerk.
 • Vacht : kort, glad aanliggend, recht, dicht.
 • Kleur : geheel wit, wit met tan, black and tan of zwarte aftekeningen; geen brindle, rode of leverkleurige aftekeningen.
 • Hoofd: vlakke, vrij smalle schedel met lange snuit; kleine, donkere, donker omrande ogen; kleine v-vormige, naar voren gevouwen oren (knopoor). 
 • Staart: ingekort tot op ongeveer 3/4 van oorspronkelijke lengte; rechtop gedragen (bananenstaart).

VACHT

gladhaar of korthaar grove structuur; m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van tint. De vacht lijkt dan in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. 

VERHARING

blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING

met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam.  

GROTE BEHANDELING

in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtig zeem over de vacht gaan.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

zeer eenvoudig onderhoud. Geen klitvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk te verwijderen van kleren en tapijten.

AARD

deze rashonden zijn zeer levendig.  Het is een zeer goede jager en een aanhankelijke huishond.  Zijn over het algemeen vrolijke en luchthartige aard en zijn zeer grote toewijding aan zijn werk zorgen ervoor dat hij de keuze is van ontelbare hondenliefhebbers.  Hij is alert, geschikt voor kinderen, goed te trainen en een eerste klas metgezel.

ACTIVITEIT

de Fox Terriër is gek op snuffelen en vrij rondrennen. Hij jaagt graag achter ongedierte aan en is niet bang voor een gevecht, ondanks zijn vriendelijke aard. Dit ras vereist bijzonder veel lichaamsbeweging.

OPVOEDING

Fox Terriërs zijn erg intelligent en leren relatief snel. Soms zijn ze wat koppig, maar dat is inherent aan het karakter van een Terriër. Blijf tijdens de opvoeding altijd consequent.


 • Atopie (omgevingsallergie)
 • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)