Franse Bulldog pups

Franse Bulldog

Bulldogs, Pinschers en Molossers

Makkelijk in omgang, Aanhankelijk, Levendig, Sociaal, Scherp, Geduldig, Alert, Atletisch, Opgewekt, Speels


Franse Bulldog

 

HERKOMST

Frankrijk

GESCHIEDENIS

Hoewel er een paar lacunes zijn in de afstamming van de Franse Bulldog, moet de Engelse Bulldog er zo goed als zeker een rol in hebben gespeeld. Dat ze op elkaar lijken, zou onder meer kunnen komen omdat in het midden van de 19de eeuw, kleine- en dwergbulldogs uit Engeland naar Frankrijk kwamen. In de 19de eeuw maakten de Bulldogs trouwens furore in de arena's en waren ze over héél de wereld zeer populair.  Uit kruisingen met onbekende Franse honden zijn de Franse Bulldogjes met hun gewelfde schedel en hun vleermuisoren ontstaan. Als gezelschapshond heeft de Franse Bulldog een paar pluspunten: een schone vacht, zijn kleine formaat en zijn aanhankelijke aard. Eigenaars zeggen dat ze alert zijn, dus waaks, maar dat ze zich verder nogal rustig gedragen. Het is ook de gezondste variant van de Bulldoggen, zonder de ademhalingsproblemen zoals bij de Engelse Bulldog.

IDEALE RASKENMERKEN 

  • De schofthoogte bedraagt 25 tot 34 cm. 
  • De hond komt voor in twee gewichtsklassen : onder de 10 kg en tussen de 10 en13 kg, wat erg zwaar is voor een kleine gezelschapshond.
  • Uiterlijk: gespierd, vierkant lichaam; stuwend, energiek gangwerk.
  • Vacht : kort, zacht en glanzend.
  • Kleur : gestroomd, reebruin met of zonder witte vlekken, zwart-wit gevlekt, en wit.  Hoofd: brede schedel met een brede, korte snuit; donkere, wijd uit elkaar geplaatste, ronde ogen; grote, staande, ronde vleermuisoren.
  • Staart: kort, laag aangezet, dik, puntig toelopend, recht of stijf gekruld. 

VACHT

gladhaar ( of korthaar ) grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. 

VERHARING

blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING

met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam.  

GROTE BEHANDELING

in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

eer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.

AARD

de Franse Bulldog staat bekend om zijn vastberadenheid.  Het ras zit boordevol energie en hoffelijke charme, en daardoor zijn het werkelijk onweerstaanbare hondjes.  Hij is gehoorzaam en zeer aanhankelijk.  Hij is glad en gespierd, actief maar ook attractief.  De Franse Bulldog is gesteld op gezelschap, leergierig, gevoelig, rustig en geen blaffer.

ACTIVITEIT

deze hond past zich gemakkelijk aan het stadsleven aan, maar vraagt toch regelmatige beweging.

OPVOEDING

deze honden zijn slim en leren snel. Met hun sprekende gezichtsmimiek kunnen ze u echter al snel op het verkeerde been zetten en daarom is het zo belangrijk consequent te handelen. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem en voor stemmingen in huis.  De Franse Bulldog maakt graag deel uit van een gezin en kan in principe overal mee naartoe genomen worden. Ze horen echter niet thuis in een kennel !


  • Atopie (omgevingsallergie)
  • Brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel)
  • Dystocia (moeilijke geboorte)
  • Food hypersensitivity (voedselallergie/-overgevoeligheid)