Basset Hound pups

Basset Hound

Beagles, Bassets, en Lopende honden

Vasthoudend, Toegewijd, Aanhankelijk, Zachtaardig, Vriendelijk


Basset Hound

 

HERKOMST

Frankrijk/Engeland

GESCHIEDENIS 

Oorspronkelijk een Franse brak. Om wild uit dichte begroeiing te kunnen drijven, staat hij zeer laag op zijn benen. Zijn naam is dan ook afgeleid van het Franse woord voor laag, namelijk 'bas'. De Basset Hound lijkt misschien traag, maar is zeer zelfstandig en volhardend: een eeuwenoude, zeer intelligente jachthond. Zijn gladde, dichte vacht en korte benen zijn ideaal voor het werk in laag kreupelhout. De Basset Hound is niet alleen een fervente jachthond, maar ook een vriendelijke, toegewijde gezinshond. Wel moet hij veel bewegen. In Amerika werd het ras een rage nadat een puppy in 1928 op de omslag van Time Magazine stond om de aandacht op de jaarlijkse grote hondenshow te vestigen. 

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Schofthoogte: zowel reuen als teven 33 tot 38 cm.
  • Uiterlijk: laag, lang, zwaar gebouwd lichaam; krachtige, soepele gangen.
  • Kleur: meestal driekleurig, zwart, bruin en wit, maar ook tweekleurig, rood en wit; iedere erkende hound-kleur is toegestaan.
  • Hoofd: gewelfd met een lichte stop; bruine of hazelnootkleurige ruitvormige ogen; lange, laag aangezette, zachte soepele hangoren (kurketrekkeroor).
  • Staart: lang, licht gebogen, hoog gedragen. Huid is los en gerimpeld.

VACHT

gladhaar, grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht.  Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. 

VERHARING

blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING

met varkensharen borstel, rubberen handschoen, fijne kam.  

GROTE BEHANDELING

in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.

KARAKTER

rustig, aanhankelijk, maar wel eigenwijs en ongehoorzaam, gelijkmatig temperament en lief voor kinderen.

OPVOEDING

Basset Hounds zijn eigenzinnige dieren, wat wil zeggen dat ze nu niet direct uitmunten in het opvolgen van commando’s. Maar met een consequente aanpak kunt u deze honden zeker het één en ander bijbrengen. Een jonge Basset mag u nooit uitputten door hem bijvoorbeeld lange wandelingen te laten maken. De jonge hond heeft namelijk al zijn energie nodig om een goed en sterk gestel op te bouwen.

ACTIVITEIT

de Basset Hound heeft zeer veel beweging nodig. Veel mensen vergissen zich in dit ras en denken dat het dier niet van bewegen houdt. Dit is echter een groot misverstand. Begin niet aan het ras indien u niet met hem kunt gaan wandelen en spelletjes kunt doen. 

BIJZONDERHEDEN 

Door zijn Franse afkomst is de Basset Hound verwant aan andere Franse laagbenige brakken of bassets, zoals de Basset-Artésien-Normand, de Basset Bleu de Gascogne en de Basset Fauve de Bretagne. Door hun korte benen zijn deze brakken niet snel; hun jachtkwaliteit schuilt in hun goede neus, spoorvastheid, doorzettingsvermogen en intelligentie; ze jagen systematisch. Op het spoor geven ze 'luid', ze blaffen, waardoor ze het wild naar de jager drijven. Meestal wordt met een klein groepje honden 'onder het geweer' gejaagd; de jager gaat te voet. Hun jachtgedrag bepaalt ook hun aard als huishond. Ze leven graag in een kleine groep. Vanwege hun onverzettelijke aard en intelligentie moeten ze goed worden opgevoed en ze hebben veel beweging nodig. 


  • Chondrodysplasie (kortbenigheid door kraakbeenafwijking)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)