Maltezer pups

Maltezer

Chihuahua's en Gezelschapshonden

Volgzaam, Onbevreesd, Makkelijk in omgang, Aanhankelijk, Intelligent, Levendig, Reactief, Zachtaardig, Actief, Speels

Hypoallergene hond


Maltezer

 

HERKOMST

Malta, centrale Middellandse Zeegebied

GESCHIEDENIS

In de 17de eeuw kocht een rijke liefhebber een Maltezer (of Bichon Maliase) voor een bedrag dat nu ongeveer 10.000 Euro zou zijn geweest. Deze hondjes zijn niet alleen erg aantrekkelijk, ze zijn als ras zeer oud. Het is zelfs de oudste Europese Dwerghond.  De naam is een vertaling van de Latijnse naam "Canis Melitaeus" en is afgeleid van het eiland Malta, waar ze drieduizend jaar geleden al voorkwamen. Wellicht waren ze in de Oudheid al populair bij de Egyptenaren, de Grieken en in Rome.  Er werden sporen van een dergelijk hondje aangetroffen. In de 18de en de 19de eeuw droegen hondenliefhebbers hun kleine honden vaak in hun mouwen mee. In 1864 werd verwierf het ras in Engeland zijn eigen status. Misschien werd de Maltezer om zijn fraaie vacht één van de eerste showhonden. De Maltezers zijn vriendelijke, trouwe huishondjes, die spontaan en speels zijn.  Ze worden relatief erg oud en blijven lang gezond.  De eigenaar van een Maltezer moet wel beseffen dat de vacht veel en degelijk onderhoud vergt.

IDEALE RASKENMERKEN 

 • Schofthoogte van de Maltezer: reuen 21 tot 25 cm en teven 20 tot 23 cm.
 • Het gewicht bedraagt een 2 tot 3 kg.
 • Uiterlijk: compact, evenwichtig lichaam; soepel, gemakkelijk gangwerk.
 • Vacht : lang, recht, zijdeachtig, hangt tot op grond; haren op hoofd soms in `topknot' bij elkaar gebonden. 
 • Kleur zuiver wit; licht ivoorwit toegestaan.
 • Hoofd: vrij ronde schedel met dun toelopende snuit; dicht bij elkaar geplaatste, donkere ogen; lange, goed bevederde hangoren.
 • Staart: bevederd; over rug gekruld gedragen. 

VACHT

De Maltezer heeft lang zijdehaar met meegroeiende ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn lang en zijdeachtig. De wolharen zijn samengevoegd met de dekharen en groeien mee. Het dekhaar is iets minder goed ontwikkeld en de wolharen juist zeer goed, zodat de haren op elkaar lijken. 

VERHARING

Mozaïekverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING

Kam de Maltezer met een grove kam en borstelen met een varkensharen borstel. Wel voorzichtig, want deze haren zijn erg kwetsbaar en breken vlug af.  

GROTE BEHANDELING

De vacht van de Maltezer wordt volledig uitgekamd. Daarna wordt de hond gewassen met een zachte shampoo en krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Ogen en oren reinigen, het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen, voetjes rondzetten.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

Veel kam- en borstelwerk voor dit soort vacht, maar geen los haar in huis.

AARD VAN DE MALTEZER

De Maltezer is geen broos, teer hondje, maar is gehard en levendig en kan goed tegen extreme klimaten.  Hij heeft een lieve aard, is goed gemanierd, actief en energiek.  Het is een zeer geschikte hond voor mensen die wat actie verwachten van hun huisdieren.  Hij is intelligent, lief voor kinderen, zachtaardig en gevoelig.

ACTIVITEIT

De Maltezer past zich goed aan bij wat minder beweging , maar blijft erg speels. Hij kan  enorme afstanden afleggen, dus neem hem gewoon mee op een lange wandeling.  

OPVOEDING

De opvoeding is vrij gemakkelijk omdat Maltezers graag bij hun gezin zijn en zich vrijwel moeiteloos aanpassen aan de omstandigheden.  Ze zijn erg gevoelig voor harde woorden en mogen dan ook nooit met harde hand worden opgevoed.


 • Chiari malformatie/syringomyelie (holtevorming in het ruggenmerg, te klein achterhoofdsgat)
 • Dystocia (moeilijke geboorte)
 • Hydrocephalus (waterhoofd)
 • Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang)