West Highland White Terrier


LAND VAN HERKOMST : Schotland

GESCHIEDENIS 

De West Highland White Terriër is klein maar zeer moedig. Dat komt omdat hij oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op de otter en de vos. Over zijn afkomst bestaan verschillende theorieën.  Volgens sommigen is hij afkomstig uit Poltalloch in Schotland en heeft dezelfde afstamming als de Schotse Terriër en de Cairn Terriër. De familie Malcolms begon met deze witte Cairn Terriër te fokken en kruiste hem met de Sealyham Terriër om een witte Terriër te creëren met een langer lichaam.  Deze kruising kende echter weinig succes, daar het dier met het langere lichaam niet meer geschikt was voor het werk van een Terriër.  Oorspronkelijk werd het resultaat de Poltalloch Terriër genoemd.  Door selectief fokken werd het ras echter hersteld en nu lijkt de hond lichamelijk meer op een Cairn dan op een Sealyham Terriër. Op grond van zijn kompleet witte vacht werd hij als apart ras erkend. Andere bronnen van oorsprong vermelden dat hij gefokt is uit vroegere witte Schotse Terriërs uit Argyle, Schotland.  De eerste rasvereniging werd in 1905 in Engeland opgericht en in 1907 werd het ras erkend.  Deze hond heeft een vosachtig gezicht en een compact lichaam.  Hoewel Westies ook gerust op een flat kunnen leven, zijn ze dol op beweging. Ze moeten dus iedere dag flink wandelen. De vacht moet regelmatig worden geplukt, net als de meeste andere ruwharige vachten. 

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Schofthoogte : reuen en teven ongeveer 28 cm, met een gewicht van ongeveer 7,5 kg. 
  • Uiterlijk : evenwichtig, klein, kort lichaam; moeiteloos, krachtig gangwerk.
  • Vacht : hard, recht, 5 cm lang, korter op schouders en hals, langer op buik en benen.  De vacht mag er niet zijdeachtig en gekruld uitzien.  De kleur is geheel wit.
  • Hoofd : gewelfde schedel, met korte, toelopende snuit; kleine, donkere, zwart omrande, wijd uit elkaar geplaatste ogen; kleine, staande puntoren ( prikoor of staand oor ).
  • Staart : kort, puntig toelopend en rechtop gedragen, met een lengte van ongeveer 12,5 tot 15 cm ( bananenstaart ). 

VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  

VERHARING : blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende Terriërborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.  

GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.  Ogen en oren reinigen en indien nodig nagels knippen.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt. 

AARD : deze hond heeft veel zelfvertrouwen en past zich gemakkelijk aan verschillende leefomgevingen aan.  Deze energieke, aanhankelijke Terriër is een zeer geschikte gezelschapshond.  Hij is niet vechtlustig, maar ook niet schuchter.  De Westy die geschikt is voor tentoonstellingen heeft heel wat vachtverzorging nodig.  Om de Westy er op zijn best te laten uitzien is een geregeld bezoek aan een trimsalon noodzakelijk.  In Amerika is het dier aan beide kusten zeer geliefd.  Het is een vrolijke, leergierige en verdraagzame hond, ook tegenover andere honden.  Deze aanhankelijke viervoeter is gemakkelijk op te voeden.

ACTIVITEIT : de Westy is prima geschikt voor gezamenlijke activiteiten met de baas, zoals behendigheid. Voor Fly-ball is zijn concentratievermogen niet groot genoeg.  Hij past zich goed aan het gezinsleven aan, mits hij regelmatig wordt uitgelaten.  De West Highland White Terriër is overigens gek op spelletjes.

OPVOEDING : het ongecompliceerde en vrolijke karakter van deze hond mag voor hem geen vrijbrief zijn om alles zomaar te mogen. Hier en daar is een correctie zeker gewenst. West Highland White Terriërs zijn soms erg vasthoudend als het om ondeugende streken gaat, maar blijf altijd consequent en laat u niet vermurwen.


  • Atopie (omgevingsallergie)
  • Brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
  • Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang)
  • Spondylose (vergroeiing van tussenwervels)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKaukasische HerdershondKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder