Amerikaanse Cocker Spaniel pups

Amerikaanse Cocker Spaniel

Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Evenwichtig, Sociaal, Vrolijk, Extravert, Vertrouwend


Amerikaanse Cocker Spaniel

HERKOMST

Verenigde Staten

VARIANTEN

Engelse/Amerikaanse

GESCHIEDENIS

In de eerste plaats maken we een onderscheid tussen  de Engelse en de Amerikaanse Cocker Spaniel.  Al in de 14de eeuw bestond een groot aantal verschillende Spaniels. In de 19de eeuw waren er zo veel, dat ze in verschillende typecategorieën moesten worden ingedeeld. 'Cockers' waren de kleinere slagen. De King Charles Spaniel werd als dwergras ingedeeld, omdat hij vooral als gezelschapshond werd gehouden. De Cocker Spaniel was een echte werkhond. De Amerikaanse Cocker Spaniel is nauw verwant aan de Engelse Cocker Spaniel, omdat hij uit dat ras is ontstaan, nadat het in de jaren tachtig van de 19de eeuw naar Amerika kwam. Tegenwoordig worden Engelse Cocker Spaniels en Amerikaanse Cocker Spaniels als verschillende rassen beschouwd. De Amerikaanse Cocker Spaniel is de kleinste van de Amerikaanse 'sporting group'. De rasnaam kan zijn afgeleid van het talent dat het ras had voor het jagen op de houtsnip (woodcock), hoewel Cocker Spaniels de jagers ook op andere manieren behulpzaam zijn geweest. Ze sporen wild op en stoten het uit de dekking, zitten tijdens het schot en apporteren alleen op commando. Hieruit blijkt hoe veelzijdig ze zijn. Ook tijdens veldwedstrijden hebben Cocker Spaniels hun sporen verdiend. Hoewel ze van oorsprong jachthonden zijn, leven ze tegenwoordig vooral als gezelschapshond. Met name de Amerikaanse Cocker Spaniel heeft een fraai uiterlijk. De overvloedige vacht moet dagelijks worden gekamd en geborsteld en goed worden onderhouden, vooral als de hond ook nog op hondenshows wordt ingeschreven. 

IDEALE RASKENMERKEN

De Amerikaanse Cocker is een stukje kleiner dan de Engelse Cocker Spaniel

 • Schofthoogte : 35 tot 38 cm. 
 • Gewicht : 11 tot 12,5 kg. 
 • Het is een kleine jachthond die stevig en compact gebouwd is. 
 • Zijn zuiver besneden en verfijnde hoofd is zijn meest aantrekkelijke kenmerk. Hoewel hij klein is, zorgen zijn gespierde benen voor aanzienlijke snelheid en uithoudingsvermogen. 
 • De schedel is gewelfd en de kaken steken niet uit.  De ogen zijn rond, hoewel ze door de oogranden amandelvormig lijken.  De oren zijn lobvormig ( hangend oor ) en zijn goed bevederd. 
 • De vacht is lang, zijdeachtig en overvloedig. 
 • De kleur kan effen zwart zijn, ook zwart met een tan tekening. elke andere effen kleur, waarbij tan tekening toegestaan is; of veelkleurig ( bont valt onder veelkleurig ). 

VACHTVERZORGING

De vachtverzorging voor de Engelse en de Amerikaanse Cocker is identiek en intens. De vacht bestaat uit kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing. Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaïekverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING

met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  

GROTE BEHANDELING

minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geëffileerd wordt volgens het ras.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.  De vacht van de Cocker begint al snel te klitten als die niet regelmatig wordt geborsteld en gekamd.  De Cocker moet regelmatig worden geplukt, waarbij het overtollige haar bovenop de kop, onder de oren en in de nek wordt geëffileerd.

AARD

Cockers zijn vrolijke, vriendelijke honden, altijd in beweging, aanhankelijk en bereid om te leren.  De Cocker is een doelmatige werker en onverslaanbare metgezel.  Hoewel hij nog altijd een effectief jagershulpje wordt genoemd, ziet de Cocker zeker meer in gezelschap en vermaak, dan in het veldwerk.  Het is een zeer intelligente hond die houdt van affectie krijgen en geven.  Hij is nieuwsgierig, past zich gemakkelijk aan en is lief voor kinderen.

ACTIVITEIT

het spreekt voor zich dat deze actieve rassen veel beweging nodig hebben.  Ze houden van een spelletje en zijn vanzelfsprekend een goede keus voor de jacht.  Met deze hond kan je uren wandelen gaan, maar ook op behendigheids- of flyballwedstrijden komen ze goed voor de dag.


 • Adult onset neuropathy (zenuwziekte op volwassen leeftijd)
 • Glaucoom (groene staar, verhoogde oogboldruk)
 • Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang)
 • Patella luxatie (losse knieschijf)