Amerikaanse Staffordshire Terrier pups

Amerikaanse Staffordshire Terrier

Jack Russells en Terriërs

Vasthoudend, Toegewijd, Loyaal, Vriendelijk, Attent, Dapper


Amerikaanse Staffordshire Terriër

 

HERKOMST

Amerika

GESCHIEDENIS

De American Staffordshire Terriër heeft een bijzonder stoer, sterk lichaam. Hoewel hij maar ongeveer 48 cm hoog is, kan hij bijna 25 kg wegen. Voor zijn grootte is hij enorm sterk. Dat is ook goed te zien aan zijn bijzonder gespierde lichaam en zware hoofd. Hij is gefokt uit kruisingen tussen allerlei bulldogs en terriërs. Ooit werd hij gebruikt als vechthond in kleine vechtarena's (pits). Vandaar hun bijnaam Pit Dog of Pit Bull Terriër. De Amerikaanse 'Staff' van nu is een vriendelijke hond, hoewel hij in zijn hart altijd een terriër blijft. Vasthoudendheid is een karaktertrek. 

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Schofthoogte: reuen 45,7 tot 48,4 cm, teven 43,2 tot 47,7 cm. Belangrijker dan deze afmetingen is dat de verhouding tussen de hoogte en het gewicht goed is. 
  • Gewicht : 18 tot 23 kg. 
  • Uiterlijk: stoer, zwaar lichaam; soepel, vrij gangwerk.
  • Kleur : iedere effen kleur en tweekleurig; geen black and tan, leverkleurig of meer dan 80% wit.
  • Hoofd: brede middellange schedel, met stevige, ronde snuit; ronde, donkere, wijd geplaatste ogen; kleine, hoog geplaatste oren, traditioneel gecoupeerd of ongecoupeerd. 
  • Staart: kort, laag aangezet, puntig (bananestaart). 
  • Aanleg : waak- en gezinshond.

VACHT

gladhaar ( of korthaar ) grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht.  Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. 

VERHARING

blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING

met varkensharen borstel, rubberen handschoen, fijne kam.  

GROTE BEHANDELING

in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen, indien nodig nagels knippen. 

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.

AARD

buitengewoon moedig, uitstekende waakhond, vriendelijk voor eigen gezin, attent, luistert niet altijd en heeft een strakke hand nodig.

BEWEGING

mits geregeld uitgelaten past hij zich gemakkelijk aan een stadsleven aan. Het is een uitstekende rattenvanger, dus actie is gewenst. Leer hem vroeg met andere honden omgaan.

OPVOEDING

de American Staffordshire Terriër is niet geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met honden. Leer hem al op jonge leeftijd dat hij niet mag trekken aan de riem, want eenmaal volwassen, zijn deze honden ontzettend sterk. Deze Staffordshire kan door middel van een goede en consequente opvoeding heel erg veel leren. Er zijn zelfs diverse voorbeelden van American Staffordshire Terriërs die met goed gevolg gehoorzaamheidstesten afleggen.


  • Demodicosis (gevoeligheid voor infectie met Demodex-mijt)
  • Elleboogdysplasie (aandoening elleboog)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)