Cairn terrier pups

Cairn terrier

Jack Russells en Terriërs

Onbevreesd, Assertief, Intelligent, Actief, Taai, Vrolijk


Cairn Terriër

 

HERKOMST

Schotland

GESCHIEDENIS

Allerlei knaagdieren, marters en wezels verstopten zich in zogenaamde 'cairns'. Dat zijn op elkaar gestapelde stenen die overal in het Schotse landschap te vinden zijn. Cairn Terriërs joegen deze dieren naar buiten, zodat ze een gemakkelijker doelwit vormden voor jagers. Soms vielen ze zelfs wilde katten aan.  Deze honden zijn klein, maar hebben een grote durf. Ze zijn speels en warrig, hebben een vosachtige gelaatsuitdrukking en een ruige dubbele vacht.  Dit ras schijnt het meest te lijken op de oorspronkelijke Highland Terriër.  De Cairn Terriër van nu is het ras waarvan de Westy, de Skye en de Scottie afstammen.   De Cairn Terriër werd gefokt in het westen van Schotland. Vroeger vormde hij samen met de West Highland White Terriër en de Schotse Terriër een ras. Op grond van hun vachtkleur zijn ze later opgedeeld en als apart ras erkend. Cairn Terriërs zijn fijne gezelschapshonden. 

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Schofthoogte: Cairn Terriërs zijn 28 tot 31 cm hoog, maar de schofthoogte moet in verhouding zijn met het gewicht. Het gewicht varieert van 6 tot 7,5 kg.
  • Uiterlijk: stevig, kort lichaam; vrij, soepel gangwerk.
  • Vacht : dikke, harde bovenvacht met zachte, dichte ondervacht.
  • Kleur : toegestane kleuren zijn grijs, tarwekleurig, crèmerood of bijna zwart. Donkere aftekeningen aan oren en snuit worden zeer op prijs gesteld. Cairns mogen niet wit of helemaal zwart zijn.
  • Hoofd: brede schedel met stevige snuit; wijd geplaatste middelgrote ogen met ruige wenkbrauwen; kleine, staande puntoren ( prikoor ).
  • Staart: recht, kort, vrolijk gedragen (bananenstaart).

VACHT

Ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  

VERHARING

Blokverharing. 

DAGELIJKSE BEHANDELING

Borstel de Cairn Terriër met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriërborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.  

GROTE BEHANDELING

Gebeurt in de ruiperiode! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT

Door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt. 

AARD

De Cairn Terriër is een levendige, intelligente en onafhankelijke hond. De Cairn blijft zijn baas plezieren en past zich goed aan, aan het leven in een appartement of flat, maar het ras geniet van het leven buiten de grote stad.  Bazen moeten hem wel in de gaten houden, want het dier houdt er nogal van om bloembedden uit te graven of te 'herschikken'.  

ACTIVITEIT

De Cairn Terriër is energiek en is gek op wandelen in de velden ( het is immers een verwoed bestrijder van knaagdieren ). Hij past zich echter gemakkelijk aan, zolang hij maar af en toe flink kan uitrennen.

OPVOEDING

Leer de Cairn Terriër al vroeg met katten en andere huisdieren om te gaan, zodat hij ze op latere leeftijd niet achterna zal jagen. Puppy’s willen een spelletje ‘touwtrekken’ nogal wel eens serieus oppakken. U bepaalt wanneer het spel beëindigd moet worden door hem het commando ‘los’ te geven. Er wordt wel eens gelachen om de ondeugende streken van een pup, maar realiseer u wel wat hij als puppy uithaalt minder grappig zal zijn, als hij eenmaal volwassen is. De Cairn heeft een liefdevolle, maar ook een strikte en consequente opvoeding nodig.

SOCIALE AANLEG

De Cairn Terriër is een prima maatje voor kinderen. Hij kan tegen een stootje en bezit ook een goeie portie humor. Over het algemeen kunnen ze ook goed opschieten met andere honden, maar sommige exemplaren willen nog eens op hun strepen gaan staan ! Cairns slaan aan wanneer ze onraad vermoeden.


  • Atopie (omgevingsallergie)
  • Glaucoom (groene staar, verhoogde oogboldruk)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)