Thai Ridgeback


De Thai Ridgeback is een ras dat reeds beschreven wordt in Thaise geschriften van 350 jaar geleden. Waarschijnlijk bestaat dit ras al vierhonderd jaar in oostelijk Siam ( nabij de grens met Cambodja ).  In Phu Quoc, een eiland in de golf van Siam, werd dit ras door westelijke hondenliefhebbers het eerst ontdekt in de 19de eeuw, toen het eiland werd gekolonialiseerd. Om achter de precieze herkomst van de Thai Ridgeback te komen werd genetisch materiaal gebruikt en werd vooral onderzoek gedaan naar de "ridge", de streep haar op de rug van de hond dat in tegengestelde richting groeit.  Thailand werd als land van oorsprong voorop gesteld. Vooral in het oostelijk gedeelte van Thailand werd dit ras gebruikt voor de jacht op het hert, de tapir en op vogels. Meestal had deze jacht plaats in de dichte jungle. Naast de jacht werd de hond ook gebruikt als waakhond en geleidehond van "carts", het gebruikelijke transportmiddel in die periode.  Nu wordt het dier vooral als gezelschapshond gebruikt en is het een aangenaam dier in huis. Pas in 1993 werd dit ras door de FCI erkend. 

RASKENMERKEN : de Thai Ridgeback is een middelgrote hond die iets langer dan hoog is. Hij is goed gespierd en heeft een krachtig en actief voorkomen. De kleur moet egaal zijn, licht kastanjerood ( hoe dieper hoe beter ), zuiver zwart, blauw, zilver of beige. De schedel is vlak en loopt geleidelijk toe naar de punt. De snuit is wigvormig met een lange en sterke neusrug. De ogen zijn middelgroot, amandelvormig en donkerbruin van kleur. Bij blauwe en zilverkleurige honden mag de oogkleur amber zijn. De oren zijn goed geplaatst en staan redelijk ver uit elkaar. Zij zijn vrij groot, driehoekig, iets naar voren stekend en stevig rechtopstaand. De staart: dik aan de wortel en geleidelijk toelopend. De punt reikt tot aan de sprongen. Soms in een lichte boog ( sikkelvormig ) gedragen. 

VACHT : de beharing is kort.

SCHOFTHOOGTE : bij reuen 55 tot 62 cm en bij teven 50 tot 57 cm. 

AARD : het is een actieve, intelligente, taaie en aanhankelijke hond die lief is voor kinderen. Hij is niet luidruchtig. 

ACTIVITEIT : de Thai Ridgeback is gek op rennen en actief bezig zijn,  maar zal zich ook gemakkelijk aan wat minder beweging aanpassen. Thai Ridgebacks zijn goede eters. Hou hun figuur in de gaten !