Mexicaanse naakthond


LAND VAN HERKOMST : Peru

GESCHIEDENIS 

De Peruaanse Haarloze Naakthond ( of Inca Hairless Dog, Perro sin Pelo del Peru, Peruaanse Inca Orchid, Moonflower Dog ) bestaat al eeuwenlang in Peru, waar hij wordt geprezen als gezelschapsdier van de samenleving van de Inca's.  Over het ontstaan van dit eeuwenoude Zuid-Amerikaanse ras weten wij echter weinig. Het wordt wel in verband gebracht met andere naakthonden. Maar hoe de relatie tussen al die rassen ligt, is relatief onbekend. Sommige liefhebbers denken zelfs dat de Peruaanse Haarloze Honden  de oorspronkelijkste vertegenwoordigers van deze groep zouden zijn. Ze zijn ergens ontstaan rond de periode dat de Paria zich tot zichthond ontwikkelde.  Net als de Gekuifde Chinese Naakthond, bestaat de Peruaanse Haarloze Hond ook in een behaarde versie, de Behaarde 'Naakthond' ( zie foto rechts ), maar die is heel zeldzaam en is in Europa nagenoeg onbekend. De behaarde versie is echter noodzakelijk, want de naakte rassen overleven enkel door geselecteerde fokprogramma's met de behaarde variëteit, binnen het ras.  Om het effect van de dodelijke homozygote gen te beperken, zijn de behaarde honden dus van vitaal belang voor het voortbestaan van het ras. 

IDEALE RASKENMERKEN 
Deze hond bestaat in drie grootten. 

  • De schofthoogten voor drie slagen (reuen en teven): klein 25 tot 40 cm, middelgroot 40 tot 50 cm en groot 50 tot 65 cm.
  • Het gewicht bedraagt respectievelijk 4 tot 8, 8 tot 12 en 12 tot 23 kg. 
  • Uiterlijk : slank, elegant, sierlijk lichaam; soepel, vrij gangwerk.
  • Vacht : de vacht ontbreekt, plukjes haar zijn toegestaan op het hoofd en op de uiteinden van de ledematen en de staart; soms is er enig haar op de rug. 
  • Kleur : in de zwarte variëteit is het haar zwart.  In andere variëteiten is het haar leizwart, olifantgrijs, blauwgrijs, andere grijstinten, of donkerbruin tot lichtblond.  Alle kleuren éénkleurig of met rozeachtige vlekken overal op het lichaam.
  • Hoofd: licht gewelfde schedel met enigszins wigvormige snuit; amandelvormige ogen; grote staande oren.
  • Staart: lang, loopt uit in een punt. 

VERZORGING : als hond voor binnenshuis kan hij geen fel zonlicht verdragen, noch lage temperaturen.  Zijn huid moet dagelijks met huidolie worden ingewreven.  De huid is niet alleen kwetsbaar voor zonnestralen, maar ook voor kerven of sneetjes.  De hondenliefhebber die allergisch is aan hondenhaar, heeft aan de Naakthond een perfect gezelschapsdier.

AARD : deze levendige, waakzame en snelle hond is rustig, intelligent, aanhankelijk, en daardoor zeer geschikt als gezelschapshond.  Hij is wantrouwig tegenover vreemden en daardoor een goede waakhond.

Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder