Pomeriaan


Pomeriaan / Mini Dwergkeesje

LAND VAN HERKOMST : Duitsland

GESCHIEDENIS 

De Dwergkeeshond ( of Toy German Spitz, Zwergspitz )  heeft een schofthoogte van niet meer dan 22 cm. Hij is het kleinste slag van de Keeshond. De Ijslandse en Laplandse Poolhonden zijn de voorouders van dit ras .  Zij hebben ook hun bijdrage geleverd aan het ontstaan van vele andere moderne rassen, die zij aan zij de slede trokken.  Keeshonden waren in heel Europa populair, maar deze kleine vorm werd oorspronkelijk gefokt in Pommeren (Polen/Duitsland). Door selectie werd dit hondje alsmaar kleiner. De Engelse koningin Victoria had een Pomeranian (de Engelse rasnaam) genaamd Marco. Dwergkeesjes zijn fijne gezelschapshonden. De overvloedig lange vacht moet iedere dag even worden gekamd en geborsteld. 

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Schofthoogte: reuen en teven 18 - 22 cm; niet kleiner dan 18 cm.
  • Gewicht : 1,5 - 2kg, niet méér dan 3,5 kg. 
  • Uiterlijk: compact, evenwichtig lichaam; vrij, verend gangwerk.
  • Vacht : lange, rechte, afstaande bovenvacht met dikke, korte, wollige ondervacht.
  • Kleur : oranje, wit, bruin, zwart, wolfsgrauw, anderskleurig.
  • Hoofd: iets vlakke schedel, met kort, puntig snuitje; donkere, donker omrande, enigszins ovale ogen; kleine, staande puntoren (prikoor of staand oor).
  • Staart: overvloedig behaard, vlak over rug gekruld gedragen.

VACHT : lang stokhaar, m.a.w; de dekharen zijn langer dan 6 cm, waartussen de dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en poten. Deze honden hebben een mooie kraag en broek. 

VERHARING : blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de vacht verluchten. Opgepast : niet te veel ondervacht uithalen.  

GROTE BEHANDELING : in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook wat dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit. Liever niet wassen. Echt neiging tot klitvorming heeft deze vacht niet, behalve achter de oren en in het veel langere haar aan de staart, en ook op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en nagels knippen indien nodig.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : mits goed uitgeborsteld, geen wezenlijke haaroverlast. In de ruiperiode is er veel verzorging nodig, anders ontstaan er klitten.

AARD : de Dwergkeeshond is nu niet bepaald geschikt voor het trekken van een slee, maar hij is wel een goeie handverwarmer.  Hij geniet van een ritje in de sneeuw met zijn baas en geneert zich niet over het feit dat hij door zijn grotere broers vervoerd wordt.  Het is werkelijk een prachtig gezelschapsdier.  Hij is vrolijk, actief, aanhankelijk, past zich gemakkelijk aan en is toegewijd aan zijn baas.  Indien niet goed opgevoed kan hij wel een portie 'keffen'.

ACTIVITEIT : de Dwergkees denkt van zichzelf vaak dat hij een grote hond is !   Hij heeft veel lichaamsbeweging nodig, maar kan zich ook spelend met de baas vermaken in een grote tuin.

OPVOEDING : leer de hond al vroeg dat hij een paar keer mag blaffen als er iets aan de hand is ( deurbel, visite ), maar daarna weer stil moet zijn. Wees hier consequent in ! Kleine Keeshonden en Dwergkeesjes zijn over het algemeen gemakkelijk op te voeden omdat ze intelligent zijn en snel leren.  De Dwergkeeshond is echter voor een druk gezin niet echt de verstandigste keuze.


  • Chiari malformatie/syringomyelie (holtevorming in het ruggenmerg, te klein achterhoofdsgat)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
  • Patellaluxatie (losse knieschijf)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKaukasische HerdershondKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder