Rhodesian Ridgeback


LAND VAN HERKOMST : Zuid Afrika

GESCHIEDENIS 

De Rhodesian Ridgeback komt niet uit Zimbabwe ( Rhodesië ), alhoewel hij daar de nationale hond is, maar uit Zuid-Afrika. De rasstandaard is in 1922 opgesteld door Dr. Francis Barnes in Bulawayo, Rhodesia.  Het ras is pas in 1925 erkend door de nationale Kennel Unie van Zuid-Afrika. Hij heeft ook een Afrikaanse naam, Pronkrug ( of Afrikaanse Leeuwhond ). Uit oorspronkelijke inheemse jachthonden ( zoals de Hottentot Jachthond, die nu is uitgestorven ) en honden van de 16de eeuwse Europese immigranten, zoals Mastiffs, Bloedhonden en Terriërs ontstond bij selectie op kracht, moed en hittetolerantie, een lopende hond die zelfs voor leeuwen geen blokje om gaat. De naam 'Leeuwhond' is dan ook ontstaan door de bekwaamheid van de hond om leeuwen lastig te vallen door ze te blijven bestoken met strategische aanvallen, zodat ze naar het geweer van de jager worden gelokt.  Een strook haar op de rug groeit tegendraads ( ridge ) in de roodgouden vacht, en vormt een opmerkelijk patroon. Als huishond heeft hij veel ruimte en veel beweging nodig. Dan toont hij ook zijn rustige, vriendelijke aard. 

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Schouderhoogte : reuen 64 tot 69 cm en teven 61 tot 66 cm.
  • Het gewicht gaat van 29 tot 34 kg.
  • Uiterlijk : evenwichtig, gespierd lichaam; krachtig, actief gangwerk.
  • Vacht : kort, dik, glad en glanzend - een symmetrische kruin ( streep ) loopt over de ruggegraat van de schouders tot de heupen. Dit komt bij geen enkel ander ras voor, uitgezonderd in mindere mate bij de Thai Ridgeback. Gemiddeld is de streep bij de Rhodesian Ridgeback 5 cm breed. 
  • Kleur : licht- tot roodachtig tarwekleurig, iets wit op borst en tenen en een donker masker zijn toegestaan.
  • Hoofd : tamelijk lange, vlakke schedel, krachtige snuit; ronde ogen, kleur in overeenstemming met vacht; middelmatig grote, ronde hangoren.
  • Staart : sterk, uitlopend in een punt, licht gebogen. 

VACHT : kort stokhaar; m.a.w. 3 à 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  

VERHARING : blokverharing. 

DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam en borstel de losse haren verwijderen. 

GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig.  

VOOR - EN NADELEN VAN DE VACHT : die vergt weinig onderhoud, maar laat wel veel losse haren achter in huis.

AARD : de Rhodesian Ridgeback is intens royaal en liefhebbend.  Hoewel hij vriendelijk is voor vreemden, blijft hij voor een stuk wantrouwig en staat klaar om u desnoods te verdedigen.  Hij is van alle markten thuis, en zijn baas zal genoegen scheppen in het feit dat hij alle taken, die hem zijn toevertrouwd, met plezier en punctueel zal uitvoeren.  Hij is intelligent, energiek, aanhankelijk, gehoorzaam en lief voor kinderen.  Hij blijft echter steeds op zijn hoede en heeft een sterke bewakingsdrift.

ACTIVITEIT : de Rhodesian Ridgeback heeft veel energie. Hoewel dit ras het heerlijk vindt om ergens opgerold te liggen luieren, moet het dier zijn energie kwijt en heeft hij veel ruimte nodig.


  • Elleboogdysplasie (aandoening elleboog)
  • Spondylose (vergroeiing van tussenwervels)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKaukasische HerdershondKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder