Rhodesian Ridgeback pups

Rhodesian Ridgeback

Beagles, Bassets, en Lopende honden

Ondeugend, Intelligent, Waardig, Loyaal, Koppig, Gevoelig


Rhodesian Ridgeback

 

LAND VAN HERKOMST

Zuid Afrika

GESCHIEDENIS

De Rhodesian Ridgeback komt niet uit Zimbabwe ( Rhodesië ), alhoewel hij daar de nationale hond is, maar uit Zuid-Afrika. De rasstandaard is in 1922 opgesteld door Dr. Francis Barnes in Bulawayo, Rhodesia. Het ras is pas in 1925 erkend door de nationale Kennel Unie van Zuid-Afrika. Hij heeft ook een Afrikaanse naam, Pronkrug ( of Afrikaanse Leeuwhond ). Uit oorspronkelijke inheemse jachthonden ( zoals de Hottentot Jachthond, die nu is uitgestorven ) en honden van de 16de eeuwse Europese immigranten, zoals Mastiffs, Bloedhonden en Terriërs ontstond bij selectie op kracht, moed en hittetolerantie, een lopende hond die zelfs voor leeuwen geen blokje om gaat. De naam 'Leeuwhond' is dan ook ontstaan door de bekwaamheid van de hond om leeuwen lastig te vallen door ze te blijven bestoken met strategische aanvallen, zodat ze naar het geweer van de jager worden gelokt. Een strook haar op de rug groeit tegendraads ( ridge ) in de roodgouden vacht, en vormt een opmerkelijk patroon. Als huishond heeft hij veel ruimte en veel beweging nodig. Dan toont hij ook zijn rustige, vriendelijke aard.

IDEALE RASKENMERKEN

  • Schouderhoogte : reuen 64 tot 69 cm en teven 61 tot 66 cm.
  • Het gewicht gaat van 29 tot 34 kg.
  • Uiterlijk : evenwichtig, gespierd lichaam; krachtig, actief gangwerk.
  • Vacht : kort, dik, glad en glanzend - een symmetrische kruin ( streep ) loopt over de ruggegraat van de schouders tot de heupen. Dit komt bij geen enkel ander ras voor, uitgezonderd in mindere mate bij de Thai Ridgeback. Gemiddeld is de streep bij de Rhodesian Ridgeback 5 cm breed.
  • Kleur : licht- tot roodachtig tarwekleurig, iets wit op borst en tenen en een donker masker zijn toegestaan.
  • Hoofd : tamelijk lange, vlakke schedel, krachtige snuit; ronde ogen, kleur in overeenstemming met vacht; middelmatig grote, ronde hangoren.
  • Staart : sterk, uitlopend in een punt, licht gebogen.

VACHT

kort stokhaar; m.a.w. 3 à 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.

VERHARING

blokverharing.

DAGELIJKSE BEHANDELING

met een grove kam en borstel de losse haren verwijderen.

GROTE BEHANDELING

wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig.

VOOR - EN NADELEN VAN DE VACHT

die vergt weinig onderhoud, maar laat wel veel losse haren achter in huis.

AARD

de Rhodesian Ridgeback is intens royaal en liefhebbend. Hoewel hij vriendelijk is voor vreemden, blijft hij voor een stuk wantrouwig en staat klaar om u desnoods te verdedigen. Hij is van alle markten thuis, en zijn baas zal genoegen scheppen in het feit dat hij alle taken, die hem zijn toevertrouwd, met plezier en punctueel zal uitvoeren. Hij is intelligent, energiek, aanhankelijk, gehoorzaam en lief voor kinderen. Hij blijft echter steeds op zijn hoede en heeft een sterke bewakingsdrift.

ACTIVITEIT

de Rhodesian Ridgeback heeft veel energie. Hoewel dit ras het heerlijk vindt om ergens opgerold te liggen luieren, moet het dier zijn energie kwijt en heeft hij veel ruimte nodig.


  • Elleboogdysplasie (aandoening elleboog)
  • Spondylose (vergroeiing van tussenwervels)