Petit Brabancon pups

Petit Brabancon

Chihuahua's en Gezelschapshonden

Zelfingenomen, Onderzoekend, Gezellig, Alert, Gevoelig, Waakzaam


Petit Brabançon

De Petit Brabançon ( Het Brabandertje of de Piccolon Brabantino ) is eigenlijk een tegenstelling op zich.  Griffon betekent namelijk letterlijk 'draadharig', terwijl de Brabander gladharig is.  De Amerikaanse Kennel Club staat echter deze paradox toe.  De Petit Brabançon heeft geen snor en geen draadharige vacht.  Zijn vacht is kort, glad en dicht.  De kleuren zijn rossig, al dan niet met een zwart masker, of zwart met roestbruine aftekeningen.  Hij heeft een lichaam met een korte rug, mooi gewelfde ribben en sterke dijen.  De Gladharige Brabançon is vriendelijk en speels, levendig en energiek in huis.  Ze lopen graag in de kijker en genieten van de aandacht.  Bij een eerste ontmoeting kan deze hond ietwat verlegen zijn, maar als hij eenmaal zijn opgeruimde aard toont schept hij zeer veel vreugde.

HERKOMST

België

Varianten : de Petit Brabancon, de Griffon Bruxellois of Brussels Smousje, en de Griffon Belge

GESCHIEDENIS

Het Brusselse Smoushondje of de Griffon Bruxellois (Brusselse Griffon) dankt zijn rasnaam aan de hoofdstad van België, waar deze hondjes ooit met hun eigenaars op straat flaneerden. Het zijn opvallende hondjes met een klein lichaam, maar met flinke snorren en baarden. Waarschijnlijk stammen ze af van de Affenpinscher en kruisingshondjes. De oorspronkelijke Griffons leken meer op de Terriër dan de Griffons van nu.  Dit is niet verwonderlijk, want men gebruikte Terriërs om dit ras te scheppen.  Deze honden hebben een ruige of een gladde vacht en zijn van aard erg 'recht-door-zee'. Ze zijn wel klein, maar zo robuust, dat ze graag flink wandelen. Ze zijn alert en schrander,  en leggen een ongekende trouw aan de dag voor 'hun' mensen. Ze passen zich aan en vanwege hun 'praktisch'  formaat kunnen ze bijna overal mee naartoe worden genomen.

IDEALE RASKENMERKEN 

  • Maat: reuen en teven 3 tot 5 kg.
  • Uiterlijk: klein maar evenwichtig lichaam; levendig, vrij gangwerk.
  • Hoofd: ronde schedel met zeer korte snuit; wijd geplaatste, grote, zwarte ogen; kleine, hoog geplaatste oren.

AARD

dit zijn levendige hondjes, die momenten van blijdschap en affectie met hun menselijke levensgezellen delen. Ze zijn onafhankelijk, sterk en intelligent. Is zeer gehoorzaam, mits die goed is afgericht.  Let wel : ze mogen nooit verwend worden.

OPVOEDING

verloopt in de regel probleemloos en ze zijn goed in verschillende takken van de hondensport.

BIJZONDERHEDEN

Van de Griffon bestaan drie variëteiten, de Petit Brabancon, de Griffon Bruxellois of Brussels Smousje, en de Griffon Belge. Het enige verschil zit in de beharing en de kleur van deze honden ( klik op bovenstaande benamingen voor specificatie ). De Griffon werd voor het eerst tentoongesteld in 1880 in Brussel. Het is een Belgisch ras en wellicht afgeleid van de Affenpinscher. De kortharige variëteit ontstond uit kruisingen met de Mopshond. In het begin waren deze kortharige hondjes niet gewenst, maar later werden zij een apart ras en vernoemd naar de provincie Brabant.