Australische Herder pups

Australische Herder

Herdershonden en Veedrijvers

Aanhankelijk, Goedaardig, Intelligent, Actief, Beschermend


Australische Herdershond

 

HERKOMST

Verenigde Staten

KORTE HISTORISCHE SAMENVATTING

Hoewel er veel theorieën zijn over de oorsprong van de Australian Shepherd, ontwikkelde het ras zoals we het vandaag kennen uitsluitend in de Verenigde Staten. De Australische Herder kreeg zijn naam vanwege de associatie met Baskische herders die in de 19e eeuw vanuit Australië naar de Verenigde Staten kwamen. De populariteit van de Australische Herder nam gestaag toe met de opkomst van westers paardrijden na de Tweede Wereldoorlog, die bekend werd bij het grote publiek via rodeo's, paardenshows, films en televisieshows. Hun inherente veelzijdige en trainbare persoonlijkheid maakte hen activa aan Amerikaanse boerderijen en ranches. De Amerikaanse veehouder bleef de ontwikkeling van het ras voortzetten, met behoud van zijn veelzijdigheid, scherpe intelligentie, sterke herdersinstincten en opvallend uiterlijk dat oorspronkelijk hun bewondering won. Hoewel elk individu uniek is in kleur en markeringen, tonen alle Australische herders een onovertroffen toewijding aan hun families. Hun vele attributen hebben de voortdurende populariteit van de Australische Herder gegarandeerd.

ALGEMEEN VOORKOMEN

De Australische Herder is goed in balans, iets langer dan hoog, van gemiddelde grootte, met kleuring die variatie en individualiteit biedt.
Hij is attent en geanimeerd, lenig en behendig, solide en gespierd zonder onhandigheid. Hij heeft een vacht van gemiddelde lengte en grofheid. Hij heeft een natuurlijk gecoupeerde staart.

GEDRAG / TEMPERAMENT

De Australische Herder is een intelligente werkhond met sterke herders- en bewakingsinstincten. Hij is een loyale metgezel en heeft het uithoudingsvermogen om de hele dag te werken. Met een gelijkmatige instelling is hij goedaardig, zelden twistziek. Hij kan enigszins terughoudend zijn in eerste vergaderingen.

Schofthoogte

  • Reu: 52 - 58 cm
  • Teef: 45 - 52 cm

Gewicht

  • Reu: 23 - 30 kg
  • Teef: 14 - 20 kg

  • Cataract (staar)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
  • Multidrug resistance gen 1 deficiëntie (overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen)