Boston Terrier


LAND VAN HERKOMST : Amerika

GESCHIEDENIS
De Boston Terriër heeft zijn bestaan te danken aan trouwe fans van dit ras in de Amerikaanse stad Boston.  Hij is ontstaan uit een mengeling van de Engelse Bulldogen de oude witte Engelse Terriër.  'Judge' en zijn nakomelingen ( in de jaren zeventig van de 19de eeuw ) waren de grondleggers van het ras. Geestdriftige leden van de American Bull Terriër Club deden er twee jaar over om te bewijzen dat het ras een uniform type vererfde. Het ras werd erkend en tegenwoordig heeft de Boston Terriër een korte, gladde vacht, die gestroomd met wit is. Hij wordt ook wel eens het 'zwart satijnen heertje' genoemd.  Hoewel het ooit straatvechters waren, zijn Boston Terriërs nu lieve, aanhankelijke gezelschapshonden.

IDEALE RASKENMERKEN
Het gewicht mag niet meer bedragen dan 11,3 kg.  Uiterlijk: gespierd, compact lichaam; stuwend, sierlijk gangwerk. Vacht : kort, glad, glanzend, fijn. Kleur : gestroomd met witte aftekening op de snuit, de borst, boven de ogen, op de hals en de nek en op de benen en de voeten; zwart met wit is toegestaan, maar gestroomd heeft voorkeur. Hoofd: vlakke, vierkante schedel, zeer korte snuit; grote, ronde, donkere ogen; kleine, dunne, staande oren ( bat ear of vleermuisoor ). Staart: kort ( gecoupeerd ), laag aangezet, dun toelopend, recht of gekruld.

VACHT :  gladhaar ( of korthaar ) grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen.

VERHARING : blokverharing, maar verhaart zelden. 

DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam. 

GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. 

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.

AARD : Hij is elegant, leergierig en vastberaden.  Het is in feite verwonderlijk dat hij van verschillende vechthonden afstamt.  Hoewel je hem moeilijk strijdlustig of agressief kunt noemen, is het dier zeker in staat om zich flink te verdedigen indien dat nodig mocht zijn.  De Boston Terriër is goed gefokt, zeer intelligent en hij is ook méér dan een beetje zelfingenomen.  Hij is aanhankelijk, levendig, schrander en gehoorzaam.

ACTIVITEIT : de Boston Terriër is in de eerste plaats een gezelschapshond.  Hij stelt zich tevreden met een spelletje in de tuin.

OPVOEDING : Boston Terriërs zijn intelligente honden die snel nieuwe commando’s oppikken. De hond is erg gevoelig voor de intonatie van uw stem.


  • Brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel)
  • Chiari malformatie/syringomyelie (holtevorming in het ruggenmerg, te klein achterhoofdsgat)
  • Dystocia (moeilijke geboorte)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder