Engelse Springer Spaniel


LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS 

Het oorspronkelijke werk van de Engelse Springer Spaniel bestond uit het opstoten van wild en vogels uit de dekking ('springing'). Maar hij is veelzijdiger; hij apporteert ook. Vooral in het begin van zijn bestaan waren er veel overeenkomsten met de Welsh Springer Spaniel. In 1902 besloot de Engelse Kennel Club om de Engelse Springer Spaniel te erkennen als een afzonderlijk ras, omdat hij iets groter is dan zijn neef de Welsh. De Engelse Springer Spaniel is een gehoorzame, volhardende jachthond. Het is één van de grootste Spaniels, met een krachtig gebouwd lichaam en stevige voeten. Daarom werkt hij gemakkelijk in elk terrein. Ook als showhond is de Engelse Springer Spaniel populair. Het staat vast dat het ras vrij oud is, want er werd een beschrijving van de 'springing' Spaniel gevonden in de publicatie 'Treatise of Englishe Dogges' uit 1576 van Dr. Johannes Caius.

IDEALE RASKENMERKEN 
Schofthoogte: reuen en teven ongeveer 51 cm. Gewicht bedraagt 23 tot 25 kg.  Uiterlijk: evenwichtig, trots lichaam; elegant, moeiteloos gangwerk. Vacht : middellang, recht, dicht, weersbestendig; korter op hoofd en voorbenen, langer op lichaam; bevedering op oren, borst, lichaam en achterbenen. Kleur : zwart met wit, leverkleur met wit, met of zonder tan aftekeningen. Hoofd: brede, gewelfde schedel met evenwijdig lopende snuit; wijd geplaatste, zwarte, donkerbruine of hazelnootkleurige ogen; lange, laag aangezette hangoren. Staart: goed bevederd, nooit over de ruglijn gedragen. 

VACHT : kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing.   Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaïekverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  

GROTE BEHANDELING :minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geëffileerd wordt volgens het ras.  

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.

AARD : de echte Engelse Springer moet een kwaliteitshond zijn.  Hij is een uitstekende jager, die uitblinkt in het opschrikken van wild.  Hij is gehard, doch goed gemanierd.  Het is een vlotte leerling, die snel reageert.  Het is ook een goede showman en een onverslaanbare metgezel.  Het is dus een echte all-round-hond : hij heeft het zelfs onder de Amerikaanse president George Bush tot in het Witte Huis geschopt.  Hij is trouw, aanhankelijk, vrolijk, actief en houdt erg van kinderen.

ACTIVITEIT : de Engelse Springer Spaniel is zeer energiek en heeft behoefte aan zeer veel en inspannende lichaamsbeweging.

OPVOEDING : de opvoeding van de Engelse Springer Spaniel verloopt normaal gezien probleemloos. Het is een intelligente en leergierige hond, die het u graag naar uw zin wil maken.


  • Elleboogdysplasie (aandoening elleboog)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKaukasische HerdershondKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder