Hovawart


Herkomst De hovawart is van oorsprong een zeer oud Duits gebruikshondenras. De naam betekent 'hofwacht', een aanduiding voor de oorspronkelijke taak van dit ras. Het type hond kwam al voor in de Middeleeuwen en is teruggefokt in de eerste helft van de twintigste eeuw met als uitgangspunt in type gelijkende honden: grote boerenhonden, langharig en met hangende oren, zoals die nog op de boerenbedrijven werden aangetroffen. Hierbij zijn Duitse Herdershond, Kuvasz, Newfoundlander en Leonberger ingekruist.
 
Algemeen voorkomen Middelgrote, krachtige, maar geen grove, langharige gebruikshond.
 
Schofthoogte reuen 63 - 70 cm, teven 58 - 65 cm
 
Gewicht reuen 63 - 70 cm, teven 58 - 65 cm
 
Vacht Langharig, lichtgolvend en glad aanliggend met weinig onderwol. Drie kleurslagen: zwartblond, zwart en blond.
 
Gebruik Familiehond, begeleider, speurhond, lawinehond, waak- en verdedigingshond. Essentieel voor een goed functioneren zijn de juiste opvoeding vanaf de eerste levensweken, voldoende beweging en actief samenspel met de eigenaars. De Hovawart kan een ideale familiehond zijn voor mensen die met verstand en begrip met deze in aanleg niet gemakkelijke honden kunnen omgaan.
 
Aard Evenwichtig en goedaardig, heeft verdedigingsdrang, strijdlust, hardheid, een gemiddeld temperament en een zeer goede neus. Grote binding aan zijn familie.
 
Bijzonderheden De juiste opvoeding vanaf de eerste weken is essentieel voor een goed functioneren. De Hovawart is een hond die prima functioneert, mits voldoende leiding gegeven wordt. Ook voldoende beweging en actief samenspel met de eigenaar zijn van groot belang. De vacht vraagt regelmatige kam- en borstelbeurten.

 


  • Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)