info@dierenhofdebrabandere.be
+32 (0)497 38 02 11
Maandag | - |
---|---|
Dinsdag | - |
Woensdag | - |
Donderdag | Gesloten |
Vrijdag | - |
Zaterdag | - |
Zondag | - |
vragen
- Uw puppy is vanaf de geboorte opgegroeid in een sociale kring bij de mama, tot aan de leeftijd van 8 weken.
- Uw puppy is meermaals ingeënt tegen verschillende virussen en ziekten, zoals: CDV, CPV, HCC, Leptospirose, Kennelhoest en bij pups vanaf 12 weken gevaccineerd tegen Rabiës
- Uw puppy is meermaals ontwormd geweest
- Uw puppy is voorzien van microchip + wordt geregistreerd bij DOG-ID op uw naam
- Uw puppy is in bezit van een officieel Europees paspoort
- Uw puppy komt met een schriftelijke garantie van 1 jaar
- Uw puppy heeft kennisgenomen van zindelijkheidstraining
- Uw puppy krijgt gratis verzorging en behandeling bij onze bedrijfsdierenarts of dierenartsen, wanneer door ons doorverwezen bij medische problemen die onder garantie zijn
Dierenhof Debrabandere geeft enkel hondenvoer van ROYAL CANIN en vriesverse voeding van JOLIPET. We adviseren de nieuwe eigenaars om thuis ook deze voeding te geven aan hun pup. De pup moet altijd vers drinkwater ter beschikking hebben.
Dierenhof Debrabandere heeft een eigen bedrijfsdierenarts.
Dr. Yves Temmerman
Pottelberg 142,
8510 Marke
Tel. 056/25.76.75
Deze garandeert de medische zorgen voor onze pups.
Hij volgt ook de vaccinaties en ontwormingsschema's op.
Website: www.dierenartsmarke.be
VOEDING EN DRINKWATER
In de eerste levensweken drinken pups moedermelk. Vanaf de leeftijd van ongeveer 4 weken leert een pup geleidelijk aan om water te drinken en vaste voeding te eten. Wanneer je pup de grote overstap maakt naar zijn nieuwe thuis is hij andere voeding dus al gewoon. Toch zijn er nog enkele zaken waarmee je rekening kan houden om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Geef de eerste dagen bij voorkeur de voeding die je pup bij de fokker kreeg. Voor de hoeveelheden en het aantal porties per dag kan je te rade gaan bij je fokker of lees hieronder: "Welke voeding voor mijn pup?".
Pups eten graag op een rustige plaats. Anderzijds geeft het aan de meeste pups een veiliger gevoel om in het begin vooral in jouw aanwezigheid te eten. Zet daarom zijn eetbakje op een plaats zonder veel passage.
OBSERVEER JE HET ONDERSTAANDE CONTACTEER ONS
- Geen of overdreven eetlust.
Beide kunnen tekenen zijn dat er iets niet in orde is met je pup. - Diarree (slappe stoelgang).
Stoelgang van de pups is doorgaans goed gevormd en zo vast dat je het kan 'rollen'. In geval je pup slijmerige of plakkerige stoelgang produceert, meld je dit best. - Overmatig drinken.
Dit wil zeggen: onmiddelijk alle drinkbakken leegdrinken, steeds op zoek zijn naar water. Overmatig drinken kan wijzen op ziekte of ongemak.
COMFORTABEL RUSTEN
Comfort is een individuele ervaring, dus iets comfortabel vinden is voor elke pup anders.
Wat is voor jouw pup een comfortabele rustplaats? Hieronder enkele tips:
- Gebruike zachte materialen en zorg dat je pup voldoende ruimte heeft om zich volledig uit te strekken. Pas dus je mand aan naargelang de grootte van je pup.
- Zet de mand op een plaats zonder veel passage.
- Kies een plekje zonder tocht, lekker warm in de winter en niet te warm in de zomer.
OBSERVEER JE HET ONDERSTAANDE CONTACTEER ONS
- In de mand blijven liggen en er maar zelden uitkomen.
- Grommen wanneer je hem benadert in zijn mand. Misschien is je pup ziek, heeft hij ergens pijn of is er gedragmatig iets aan de hand.
TEMPERATUUR
Pups vertoeven de eerste levensweken op een warm plekje: dicht bij de mama en/of onder de infraroodlamp.
Naarmate de pups ouder worden hebben ze nood aan een omgeving en een temperatuur die rekening houdt met hun leeftijd, vachttype en gezondheidstoestand.
Hou er tijdens het wandelen ook rekening mee dat je pup zich minder goed kan beschermen tegen lage of hoge temperaturen.
Bibberen of niet verder willen, kunnen tekenen zijn dat je pup het te koud heeft. In de zomer is er kans op een zonneslag.
OPGEPAST: Laat je pup niet alleen achter in de auto!
WANDELEN
Mensen wandelen doorgaans met het doel om zich te verplaatsen van A naar B, maar voor je pup is dat niet van toepassing. Voor pups betekent wandelen een beetje stappen, wat snuffelen, wat rondkijken... en wanneer je pup moe is, even rusten.
Leer je pup observeren en probeer in te schatten hoe ver je pup kan wandelen. Bouw de lengte van de wandelingen geleidelijk aan op en hou rekening met de mogelijkheden van je pup. Bedenk dat niet enkel het stappen, maar ook het ontdekken van nieuwe dingen vermoeiend is.
Wanneer je pup tijdens de wandeling gaat zitten of liggen kan hij gewoon moe zijn, maar het kan ook betekenen dat je pup bang is van nieuwe dingen die hij hoort, of ziet of ruikt. Stop even met wandelen tot je pup hersteld.
Pups die niet herstellen hebben je hulp nodig.
Gewenning aan de lijn gebeurt het best eerst bij jou thuis of in de tuin. Ga je met je pup op wandel, kies dan voor een lange lijn (2,5 a 5 meter) en start op een rustige plaats.
BESCHERMING TEGEN STRESS
Stress is een mechanisme van het lichaam om te reageren op een situatie waarbij je je niet comfortabel voelt. Eventjes stress hebben is geen probleem. Het is wel belangrijk dat je oplossingen hebt; bv. je hebt dorst en je kan drinken.
Wanneer je geen oplossing hebt voor een situatie met stress, dan ervaar je de situatie als een probleem. In tegenstelling tot wat mensen denken, hoeft stress niet over iets 'ergs' te gaan. Stress gaat over "hoe" je iets beleefd en dat kan ook over kleinigheden gaan.
Denk maar aan spinnen. Voor sommige mensen zal het zien van een spin, als erg stresserend worden ervaren; terwijl diezelfde spin op iemand anders totaal geen indruk zal maken. Het ervaren van stress is dus verschillend voor ieder van ons.
Zo is het ook voor je pup!
Leer stresserende situaties (h)erkennen en zorg ervoor dat situaties aangepast zijn aan de mogelijkheden van je pup.
GOEDE RELATIE MET HET GEZIN
Honden zijn sociale dieren, je pup heeft dus nood aan interactie met het gezin op puppymaat.
Interactie op puppymaat wil zeggen dat pups tijd nodig hebben om stapje voor stapje te leren omgaan met gezinsleden en bezoekers.
Immers, mensen gedragen zich anders dan honden, dus je pup heef een pak te leren...
Wanneer we de hondenbegroeting onder de loep nemen, zien we belangrijke verschillen dan bij mensen.
Honden gaan elkaar begroeten door elkaar bewegend te besnuffelen.
Er zijn geen hond-hond knuffelmomenten of aanrakingen met de poten bij het begroeten. Integendeel, wanneer honden elkaar fysiek duwen, op elkaar springen of een poot op de andere leggen, betekent dit een onangename of zelfs dreigende begroeting.
Dus wil je bij het thuiskomen je pup op een leuke manier begroeten, vermijd dan misverstanden en begroet hem verbaal zonder dat je een actie naar hem toe onderneemt.
Voor een pup is het belangrijk om zich veilig te voelen bij het gezin.
BEKIJK HET DOOR EEN PUPPYBRIL
Jonge pups onderzoeken de wereld door alles in hun muil te nemen en erop te kauwen. Men noemt dit het oraal verkennen van de wereld en dit is een belangrijke fase in de gedragsontwikkeling van een jonge pup.
Het doel van dat oraal gedrag is 'onderzoeken', niet vernielen.
Vergelijk het met jonge kinderen die ook alles in hun mond steken.
In deze fase kan je pup nog geen onderscheid maken tussen een paar mooie schoenen en een hondenspeelgoedje.
Voor een pup zijn schoenen of speelgoed gewoon objecten die hij onderzoekt door ze even in zijn muil te nemen.
VERMIJD FOUTEN
Het is belangrijk om het verkennend gedrag van je pup in goede banen te leiden.
Hoe ga je te werk?
- Anticipeer: zorg dat er geen voorwerpen, kledij of schoenen op de grond of binnen bereik van je pup liggen. Ruim alles netjes op zodat je pup niets waardevols kan vastpakken.
- Gebruik hulpmiddelen zoals een bench, kinderhekjes of een puppyren in ruimtes die moeilijk puppy-proof kunnen worden gemaakt (bv. speelkamer van de kinderen).
- Zorg voor een ruim assortiment aan puppyspeelgoed. Hou er bij je keuze rekening mee dat pups doorgaans een voorkeur hebben voor zachte materialen.
BELOON GEWENST GEDRAG
Eens je pup aan het kauwen is op die juiste 'dingen', is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit gedrag vaker gebeurt, dus dat je pup beloond wordt voor dit gedrag.
Dit kan je doen door objecten te voorzien waarin voedsel verstopt zit, je pup zal het heerlijk vinden om hier vaker op te kauwen.
Je kan ook zorgen voor een sociale beloning. Stel, je pup is aan het bijten op zijn zachte knuffel en jij gaat 'meespelen', dan is dat voor de meeste pups een meerwaarde: samen spelen is dubbel leuk.
Wees inventief: zorg af en toe voor objecten die je pup volledig mag vernielen. Voorbeelden zijn lege plastieken flessen (wel de stop verwijderen), een rolletje van wc-papier...
In de handel bestaan er speelgoedjes waarop pups heel erg lang kunnen kauwen.
NEGEER ONGEWENST GEDRAG
Toevallig kauwgedrag van je pup op banale voorwerpen negeer je best. Bedenk dat het hier gewoon over onderzoekend gedrag gaat. Dit stopt vanzelf, omdat het je pup niets opbrengt.
Zo zal je zien dat het kauwen op een balpen, een veter, een papieren zakdoek ... acties van korte duur zijn.
Het negeren van toevallig kauwgedrag is belangrijk, want elke reactie kan ervoor zorgen dat je pup meer op dat voorwerp gaat kauwen, en dat wil je nu net vermijden.
Als je pup kauwt op iets waarmee hij zichzelf in gevaar brengt, dan mag je dat nooit negeren.
Grijp rustig in en zorg voor veiligheid voor je pup.
OBSERVEER JE HET ONDERSTAANDE CONTACTEER ONS
- Je pup kauwt obsessief en is continu op zoek naar iets om te kauwen.
- Je pup gromt als hij een voorwerp beet heeft.
- Je pup eet oneetbare dingen op.
GRIJP TIJDIG IN
Je ziet je pup afstevenen op je nieuwe paar schoenen of een mooi leesboek. Hoe reageer je best in die omstandigheden.
Tijdig ingrijpen betekent een actie ondernemen voordat je pup het object heeft bereikt en erop begint te kauwen.
Leer je pup observeren, probeer zijn intenties in te schatten. Zo zal je kunnen inschatten wat je pup van plan is. Heeft hij een voorwerp in de gaten of loopt hij zomaar te snuffelen.
Denk ook na over het gedrag dat je wel wil dat je pup zou vertonen. Daarmee heb je alvast een paar opties bij de hand om je pup te helpen de juiste keuzes te maken.
LEER GEWENST GEDRAG AAN
Je kan kauwgedrag van je pup op verschillende manieren in goede banen leiden.
Kies kauwobjecten die lekker ruiken en smaken. Je pup zal sneller beginnen te kauwen omdat het lekker ruikt en het kauwen wordt gestimuleerd door de goede smaak.
Help je pup om actief op zoek te gaan naar zijn speelgoed. Doe dat door regelmatig met je pup te spelen, het speelgoed vast te nemen of er zoekspelletjes mee te doen. Op die manier richt je de focus van je pup op de dingen die je wenselijk vindt, namelijk kauwen op zijn speelgoed.
Op die manier leert je pup een leuk verband te leggen tussen zijn speelgoed en spelen met jou.
GEBRUIK DE JUISTE STRAFFEN
Juiste straffen betekenen dat je geen actie naar je pup toe onderneemt, maar iets aangenaams wegneemt.
Dus stel je pup is onderweg om jouw mooi boek te pakken dan neem je het weg vooraleer je pup het heeft bereikt.
Wanneer je pup al op iets aan het kauwen is, ben je te laat.
Foute straffen zijn uit den boze. Pups leren enkel dat er een tik of een onaangename actie volgt telkens ze iets hebben 'gestolen', zonder dat ze beseffen waarom.
Dergelijke aanpak zorgt voor miscommunicatie en kan uitmonden in conflicten met je pup, waarbij je pup er niets meer van begrijpt.
Belangrijk
Straf kan een actie stopzetten, maar straffen zal niet helpen om het gedrag af te leren of om je pup aan te leren gewenst gedrag te vertonen. Probeer daarom eerst de vorige stappen te gebruiken en gebruik straf als allerlaatste redmiddel.
Iedereen in uw vriendenkring wil graag zo'n pupje verwelkomen. Voorkom vooral dat het te druk wordt. De eerste weken krijgt je pup nieuwe prikkels waar hij mee om moet gaan, wat erg vermoeiend en stresserend is. Hou het vooral rustig de eerste weken. Zo kan je pup zijn ontdekkingen doen en vertrouwen vinden in zijn nieuwe huis. Neem het pupje nog niet overal mee naartoe. Dit is alweer te vermoeiend en belastend. Na zijn volledige vaccinaties, is uw pup immuun voor infecties. Zodoende er geen enkel risico meer is voor overdraagbaarheid. Uw pup zal zijn baasjes al goed kennen dan en zal veel vlotter meelopen en zich veiliger voelen op onbekend terrein.
De zindelijkheid wordt al in het nest gelegd. De eerste weken houdt de moederhond de nestomgeving schoon. Vanaf de pups 5 weken oud zijn, zoeken ze uit zichzelf steeds meer de buitenkant van het nest op om daar hun behoeften te doen.
Leg de eerste dag dat de pup bij u in huis is alvast op verschillende plekken wat puppypampers neer. De belangrijkste plek is bij de voor- of achterdeur.
U kunt zien aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op een zelfde plek, dat uw pup zijn behoefte moet doen. Vooral nadat de pup net lekker heeft liggen slapen, gegeten heeft of gespeeld.
Juist op die tijdstippen of bij dit gedrag van uw pup dat aangeeft dat hij wat moet doen, lokt u de puppy mee naar buiten of tilt u hem rustig op en gaat ermee naar buiten. U brengt hem dan naar een plek waarvan u ook later wilt dat hij daar zijn behoefte doet en wacht net zolang totdat hij wat gaat doen. Als u wilt dat de pup later op commando zijn behoefte kan doen, kunt u nu een commando geven (bijvoorbeeld ‘plasje doen’ of ‘poepje doen’). Direct hierna krijgt hij zijn beloning, heel opgewekt. (droge koekjes bv. nic nac, puppy korrels)
Ga in het begin, ook als de pup nog geen aanstalten maakt om iets te doen, om de 2 uur met hem naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Als u hier dan even wacht tot hij wat gedaan heeft en hem er uitbundig voor beloont zal hij des te sneller zindelijk zijn. Zorg dat die plek buiten niet ver weg is. Maak dan een plekje in de tuin waar hij het mag doen.
Bv. één vierkante meter laag afbakenen, zand in doen.
De trip naar buiten is bedoeld voor zijn behoefte en niet om te spelen. Soms vinden pups het buiten zo enorm leuk, dat ze volop spelen en genieten van alle nieuwe indrukken waardoor ze geen tijd hebben om hun behoefte te doen. Als u dan weer binnen bent doet de pup zijn behoefte in uw huis. Neem de pup daarom bij voorkeur gelijk weer mee naar binnen nadat hij zijn behoefte heeft gedaan en ga buiten niet met hem spelen. Een paar keer per dag kan hij dan extra mee uit om zijn energie kwijt te raken, de wereld te leren kennen en met u te spelen.
Maak de eerste weken korte nachten. Voor u slapen gaat, je pup buiten laten. Dan ev. in de bench steken. Na 6 uur terug opstaan en je pup buiten laten. Dit ritueel dagelijks met 5 min. verlengen. Zo leert je pup het op te houden.
Leer de hond ook dat er verschillende plekken zijn waar hij zijn behoefte mag doen. Anders komt u in de problemen als u de hond eens meeneemt op visite.
BEKIJK HET DOOR EEN PUPPYBRIL
In de eerste 8 levensweken vertoeven pups in een knusse omgeving waar ze dag en nacht samen zijn met de mama.
Het weggaan uit de nest is voor hen dan ook een stresserend gebeuren: weg van iedereen, weg van de vertrouwde omgeving.
Gelukkig zijn pups in staat om zich aan mensen te hechten en zich op die manier opnieuw veilig te leren voelen. Hechting is een proces waarbij een duurzame gevoelsmatige relatie ontstaat.
Zich hechten aan mensen helpt een pup om te kunnen wennen aan de nieuwe omgeving, het huis, het meubilair, de nieuwe mand en alle nieuwe geuren en geluiden.
Geleidelijk aan zal de nieuwe omgeving voor je pup veilig en bekend gaan aanvoelen en kan jouw huis zijn veilige thuisomgeving worden.
Zich hechten aan jou en je gezin vraagt dus wat tijd.
VERMIJD FOUTEN
Bij aankomst in het gezin en de eerstvolgende dagen hebben pups nood aan een permanent gevoel van veiligheid.
Zorg ervoor dat je pup de eerste dagen niet alleen hoeft te zijn en ook 's nachts in je nabijheid kan vertoeven.
Denk eraan, je bent een band aan het opbouwen met je pup zodat die zich veilig leert voelen bij jou, dit neemt tijd in beslag.
Mensen denken wel eens dat pups vanaf het begin moeten leren alleen zijn, 'want anders zullen ze het nooit leren'.
Mensen vrezen soms dat pups die enkele nachten op je kamer vertoeven, dat nooit meer zullen afleren. Dit zijn mythes, want het tegendeel is waar. Pups hebben tijd nodig om zich in de nieuwe omgeving thuis te voelen en dat kunnen ze het best in jouw nabijheid.
BELOON GEWENST GEDRAG
Zich goed voelen in jouw aanwezigheid is een vaardigheid die een pup pas kan vertonen zodra hij zich voldoende veilig voelt in de thuisomgeving.
Pups hebben tijd nodig om aan de nieuwe thuisomgeving te wennen. Pas als je pup zich volledig 'thuis' voelt, zal hij in staat zijn om alleen te blijven in die nieuwe omgeving.
Pups leren het best om zich veilig te voelen wanneer jij in de buurt bent. Eens je pup begrepen heeft dat dit zijn veilige thuis is, zal hij jouw aanwezigheid niet meer nodig hebben.
Vanaf dat moment kan je pup leren dat je er gewoon af en toe niet bent en dat het in orde is.
GRIJP TIJDIG IN
Elke pup is uniek en dus zal de ene pup sneller leren alleen zijn dan de andere. Probeer daarom je pup te observeren in de momenten die voorafgaan aan het leren zijn.
Bekijk of je pup zich ontspant en wat hij precies doet.
Gaat je pup vlotjes naar zijn mandje en blijft hij rustig liggen als je richting de deur gaat?
Of zie je tekenen van onrust zodra je je van de mand verwijdert?
Wacht niet tot de pup jankt, grijp tijdig in en herbekijk je manier van werken.
LEER GEWENST GEDRAG AAN
Start het 'leren alleen zijn' overdag en op een moment dat je een hele dag thuis bent. Onderstaand vind je een voorbeeld hoe je het proces van alleen leren zijn kan opbouwen.
- Zorg ervoor dat je pup jou enkele momenten per dag niet kan volgen in huis. Plaats bijvoorbeeld een hekje tussen de keuken en de woonkamer, waarbij jij af en toe naar de woonkamer gaat en ervoor zorgt dat de pup achter het hekje blijft. In die fase kan je pup jou nog zien of horen, maar niet meer vlak bij je zijn. Raakt je pup even overstuur, maar komt hij snel terug tot rust? Dan kan je overgaan naar stap 2.
- Zorg ervoor dat je je iets verder van je pup verwijdert in huis, zodat hij je nog kan horen en ruiken, maar niet meer kan zien. Ga na hoe hij daarmee omgaat. Verloopt alles goed, dan kan je overgaan naar stap 3.
- Je pup kan nu al even achter het hekje blijven zonder je te zien. Blijf wat langer weg, doe iets anders waarbij je pup jou niet ziet of hoort. Die stap zal perfect lukken wanneer je pup zich veilig en comfortabel voelt op de plaats waar hij is.
Lukt het opbouwen van het alleen zijn niet dan is er misschien iets mis met je pup. Mogelijks is hij ziek of ervaart hij stress. Contacteer ons
STRAFFEN ZIJN NIET VAN TOEPASSING HIER
Mogelijks zit je met enkele vragen zoals:
- mijn pup jankt en ik zou hem dat graag afleren. Hoe straf ik hem best?
- mijn pup vernielt spullen als hij alleen is. Hoe zou ik hem hiervoor kunnen straffen?
Janken of vernielen zijn uitingen van oplosbare stress.
Wanneer je pup dit gedrag vertoont op momenten dat hij alleen wordt gelaten, beschouw dit dan als een alarmbelletje. Je pup voelt zich onveilig.
Straf is dan ook NIET van toepassing. Integendeel, ga een stapje terug en bekijk of je niet te snel bent gegaan.