Coton de Tulear
Coton de Tulear

Coton de Tulear

Helaas, er zijn geen Coton de Tulear nestjes beschikbaar.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van een nieuw nestje? Aarzel dan niet om ons te contacteren.


Lief en knuffelig met een clowneske persoonlijkheid, de Coton de Tulear hondenras is altijd klaar voor een goede tijd. Dit slimme hondje met de katoenachtige vacht komt oorspronkelijk uit Madagascar en is verwant aan de Bichon Frise en de Maltezer.

Deze kleine, langharige hond werd nooit gefokt om iets anders te zijn dan een gezelschapshond, en tot op de dag van vandaag is dat wat hij het beste doet. Hij buigt zijn hoofd aandachtig als hij wordt aangesproken en zal zelfs proberen terug te antwoorden.

Geschiedenis

Het grote eiland Madagaskar, gelegen voor de zuidoostkust van Afrika in de Indische Oceaan, herbergt vele ongewone wezens, maar één ervan is een geliefd exportproduct geworden over de hele wereld: de zachte en ruige Coton de Tulear, een lid van de Bichon-familie die waarschijnlijk al enkele honderden jaren geleden naar Madagaskar is gekomen.

Naar verluidt vergezelden de kleine witte hondjes de dames op lange zeereizen of werden ze gebruikt als rattenvangers op schepen. Er wordt ook beweerd dat de hondjes op Madagaskar zijn aangespoeld als enige overlevenden van een schipbreuk.

Hoe ze ook aankwamen, ze vestigden zich er al snel. Sommige van de honden werden huisdieren aan het koninklijk hof en in rijke Madagaskar huishoudens, terwijl anderen zwerfhonden werden.

Het was echter pas ergens in de jaren 1970, dat een Fransman die het eiland bezocht een aantal Cotons mee terug naar Frankrijk nam en werkte om ze als een ras te vestigen. Cotons werden in hetzelfde decennium naar Noord-Amerika gebracht.

De Coton de Tulear komt nog steeds voor in zijn geboorteland, maar zijn lieve persoonlijkheid heeft hem over de hele wereld geliefd gemaakt.

Karakter

De vrolijke en onstuimige Coton is een mensenvriend, die niets liever wil dan tijd doorbrengen met zijn mensen. Hij vormt een sterke band met zijn gezinsleden en wordt niet graag van hen gescheiden.

Hij is slim en makkelijk te trainen, en reageert goed op complimentjes, spel en voedselbeloningen. Hij speelt de clown voor aandacht, wat hij geweldig vindt. Cotons kunnen een of twee keer blaffen als er aan de deur wordt gebeld of als ze iets interessants zien, maar over het algemeen blaffen ze niet zomaar voor de lol. Zowel gasten als indringers lopen het risico afgelikt te worden.