Lhasa Apso
Lhasa Apso

Lhasa Apso

Momenteel is er 1 Lhasa Apso beschikbaar.Het Lhasa Apso hondenras komt oorspronkelijk uit Tibet, waar ze zeer gewaardeerde waakhonden waren in de paleizen en kloosters van hun bergachtige thuisland. Vandaag de dag is de Lhasa niet langer een paleiswacht maar vooral een familie metgezel die loyaal zijn gezin beschermt tegen gevaar.

Geschiedenis

De Lhasa komt uit Tibet, en hij ontleent zijn naam aan de heilige stad Lhasa. Duizenden jaren lang werd de Lhasa uitsluitend gefokt door de adel en monniken in kloosters om als binnenbewaker en beschermer op te treden. Hij staat in zijn thuisland bekend als Abso Seng Kye. De dikke vacht van de Lhasa is beschermend; zijn geboorteklimaat is er een van intense koude en extreme hitte.

De opgetekende geschiedenis van het ras gaat terug tot 800 v. Chr. Een Lhasa werd beschouwd als een geluksbrenger, maar het was bijna onmogelijk er een te kopen: hij was een waakhond in tempels en kloosters en werd daarom als heilig beschouwd. Men dacht dat wanneer een eigenaar stierf, de menselijke ziel in het lichaam van zijn Lhasa Apso kwam. Lhasa's mochten het land niet verlaten, behalve wanneer zij door de Dalai Lama als geschenk werden gegeven.

Vanaf het begin van de Manchu Dynastie in 1583 tot nog in 1908, stuurde de Dalai Lama Lhasa's als heilige geschenken naar de Keizer van China en leden van de keizerlijke familie. De Lhasas werden altijd in paren gegeven en werden geacht geluk en voorspoed te brengen.

Karakter

De persoonlijkheid van de Lhasa Apso is een bijzondere en interessante mix. Hij is een vrolijke, ondeugende en speelse hond; hij is ook vorstelijk, onafhankelijk en fel. Hij neemt de taak van het bewaken van zijn huis en familie serieus; hij heeft ook een lange tijd nodig om volwassen te worden, en zelfs dan blijft hij enigszins puppyachtig tot op hoge leeftijd.

De Lhasa mag dan klein zijn, maar hij is niet breekbaar. Hij is stevig en sterk, en hij is van nature op zijn hoede voor vreemden. Hij zal vrienden maken, maar niet voordat hij weet dat een individu geen bedreiging vormt. Hij is een uitstekende waakhond.