Mopshond
Mopshond
Mopshond
Mopshond
Mopshond

Mopshond

Momenteel is er 1 Mopshond beschikbaar.De Mopshond wordt vaak omschreven als veel hond in een kleine ruimte. Deze stevige, compacte honden staan bekend als de clowns van de hondenwereld omdat ze een groot gevoel voor humor hebben en graag opscheppen.

Geschiedenis

Mopshonden komen oorspronkelijk uit China en dateren uit de Han-dynastie (206 v. Chr. tot 200 n. Chr.). Sommige historici geloven dat ze verwant zijn aan de Tibetaanse Mastiff. Ze waren zeer geliefd bij de keizers van China en leefden in luxueuze verblijven, soms zelfs bewaakt door soldaten.

Mopshonden zijn een van de drie soorten kortneuzige honden waarvan bekend is dat ze door de Chinezen werden gefokt: de Leeuwhond, de Pekingees, en de Lo-sze, die de oude Mopshond was. Sommigen denken dat de beroemde "Foo Honden" van China representaties zijn van de oude Mopshond. Bewijzen van Mopshond-achtige honden zijn gevonden in het oude Tibet en Japan.

In de late jaren 1500 en vroege jaren 1600, begon China handel te drijven met Europese landen. Naar verluidt, kwamen de eerste Mopshonden naar Europa met de Nederlandse handelaren, die het ras de naam Mopshond gaven, een naam die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt.

Mopshonden werden al snel de favorieten van koninklijke huishoudens in heel Europa, en speelden zelfs een rol in de geschiedenis van veel van deze families. In Nederland werd de Mopshond de officiële hond van het Huis van Oranje nadat een Mopshond naar verluidt het leven van Willem, Prins van Oranje, had gered door hem te waarschuwen dat de Spanjaarden in aantocht waren in 1572. Toen Willem van Oranje (later Willem III genoemd) in 1688 met zijn vrouw, Mary II, naar Engeland ging om de troon over te nemen van James II, brachten zij hun Mopshonden mee.

Het is bekend dat zwarte mopshonden bestonden in de jaren 1700 omdat de beroemde kunstenaar, William Hogarth, een liefhebber van mopshonden was. Hij portretteerde een zwarte Mopshond en vele anderen in zijn beroemde schilderijen. In 1785, portretteerde Goya ook Mopshonden in zijn schilderijen.

Naarmate de populariteit van de Mopshond zich over Europa verspreidde, werd hij in verschillende landen vaak onder verschillende namen bekend. In Frankrijk heet hij Carlin; in Spanje Dogullo; in Duitsland Mops; en in Italië Caganlino.

Karakter

Verwacht van een Mopshond niet dat hij jaagt, waakt of apporteert. Mopshonden zijn gefokt om metgezellen te zijn, en dat is precies wat ze het beste kunnen. De Mopshond hunkert naar genegenheid - en naar je schoot - en is erg ongelukkig als zijn toewijding niet beantwoord wordt.

Hij heeft de neiging een sedentaire hond te zijn, tevreden om op je schoot te zitten terwijl je een boek leest of een film kijkt. Hij is een speelse, komische hond die ervan geniet om zich uit te leven, en zijn baasje vermaakt met gekke streken.