Praagse Rattler
Praagse Rattler

Praagse Rattler

Momenteel is er 1 Praagse Rattler beschikbaar.Van de Prazsky Krysarik wordt gezegd dat het het kleinste ras ter wereld is.

Geschiedenis

Zelden gezien buiten de Tsjechische Republiek en Slowakije, is de Prazsky Krysarik selectief gefokt als een gezelschapshond. De Prazsky Krysarik werd ontwikkeld door Tsjechen en Slowaken die een strikt niet-utilitaire hond wilden creëren. Historisch gezien was dit ras, genaamd Praagse Rattler (Prazsky Krysarik) bekend in de afgelegen delen van de Tsjechische Republiek en Slowakije. Deze kleine hond werd vaak gezien op aristocratische feesten in het kasteel van Praag. In de vroege geschiedenis van de Tsjechische Republiek en Slowakije sierde hij de hoven van Boheemse prinsen en koningen, en hij was ook in het bezit van andere Europese heersers omdat koningen van Bohemen hem aan hen voorstelden. Later waren zijn eigenaars gewone burgers. Van de geschiedenis van de Prazsky Krysarik kunnen we veel leren, omdat het meeste ervan bewaard is gebleven. Zo weten we bijvoorbeeld dat dit ras echt uit Bohemen komt en dat de oorsprong ervan kan worden teruggevoerd tot de vroege geschiedenis van Tsjechoslowakije. In 1980 werd met succes begonnen met het fokken ervan, zodat de Prazsky Krysarik weer een geliefd huisdier bij ons thuis is.

Karakter

Klein van stuk, zeer snel, actief, alert en levendig, toont dit ras liefde voor zijn meester en is zeer waaks. De Prazsky Krysarik heeft een sterk ontwikkelde reukzin. Vanwege zijn kleine gestalte en zijn felheid werd hij gebruikt voor het doden van ratten (krysa), waaraan hij de naam "Krysarik" dankt. Deze kwaliteiten, die hij bezit, zijn in de loop der eeuwen ontwikkeld. Hij is zeer sociaal, gehoorzaam en hartelijk. Hij kan goed met kinderen overweg. Van nature is hij nobel en intelligent.