Havanezer
Havanezer

Havanezer

Momenteel zijn er 6 Havanezer's beschikbaar.Het Havanezer hondenras heeft veel bewonderaars met hun lange, zijdeachtige haar, expressieve ogen, en aaibare grootte. Gefokt als gezelschapshond voor de Cubaanse aristocratie in de jaren 1800, hebben ze de bijnaam "klittenband hond" gekregen omdat ze zo dicht aan de zijde van hun eigenaar blijven.

Geschiedenis

Nadat Columbus Cuba opeiste voor Spanje in 1492, begonnen Spaanse kolonisten te arriveren op het eiland. Met hen kwamen hun kleine gezelschapshonden - de voorouders van wat nu de Bichon familie van honden is.

Deze honden kruisten met elkaar en - geïsoleerd van andere honden door het leven op het eiland, en later, door handelsbeperkingen opgelegd aan Cuba door Spanje - begonnen ze zich te ontwikkelen tot de Havanezer die we vandaag de dag kennen. Hun kenmerkende vacht was dik en zijdeachtig, wat hielp de hond te isoleren tegen de tropische zon.

In het begin van de 19e eeuw sierden de Havanezers de schoot van vele aristocratische families in Cuba. Europese reizigers die gecharmeerd raakten van het ras brachten honden mee terug naar Engeland, Spanje en Frankrijk. Het ras werd trendy in Europa in het midden van de jaren 1800, en Koningin Victoria en Charles Dickens behoorden tot zijn bekende fans in die tijd.

Zoals de meeste rassentrends, liep ook deze uit. Op een gegeven moment was de Havanezer bijna uitgestorven, zelfs in zijn geboorteland Cuba. Een paar Cubaanse families fokten en hielden de honden echter nog, en met de Cubaanse Revolutie in 1959, werden 11 Havanezers naar de VS gebracht in de armen van hun eigenaars.

Deze hondachtige vluchtelingen zijn de voorouders van de meeste van de Havanezers buiten Cuba vandaag.

Karakter

De Havanezer is een zachtaardig en aanhankelijk ras dat gedijt bij menselijk gezelschap. Uw Havanezer zal u de hele dag door vaak van kamer naar kamer volgen.

Hij is ook intelligent, en zal u graag aan het lachen maken met gekke streken, of gewoon op uw schoot zitten kijken naar de wereld die voorbij gaat.