Golden Retriever
Golden Retriever
Golden Retriever
Golden Retriever

Golden Retriever

Helaas, er zijn geen Golden Retriever nestjes beschikbaar.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van een nieuw nestje? Aarzel dan niet om ons te contacteren.


De Golden Retriever is een van de meest populaire hondenrassen in de Verenigde Staten. De vriendelijke, tolerante houding van het ras maakt ze geweldige familie huisdieren, en hun intelligentie maakt ze zeer capabele werkhonden.

Golden Retrievers blinken uit in het apporteren van wild voor jagers, speuren, het opsporen van smokkelwaar voor de ordediensten, en als therapie- en hulphonden. Het zijn ook natuurlijke atleten en ze doen het goed in hondensporten zoals behendigheid en competitieve gehoorzaamheid.

Geschiedenis

Jarenlang bestond de legende dat Golden Retrievers afstamden van Russische herdershonden die van een circus werden gekocht. In feite werd het ras ontwikkeld in Schotland, op het landgoed in het hoogland van Sir Dudley Majoribanks, later bekend als Lord Tweedmouth.

Tweedmouth, zoals veel adel van zijn tijd, fokte dieren van allerlei soorten en probeerde verschillende rassen te perfectioneren. Tweedmouth's fokgegevens van 1835 tot 1890 laten zien waar hij met de Golden naar streefde: Een getalenteerde retriever - Tweedmouth was een fervent watervogeljager - met een uitstekende neus, die meer aandacht zou hebben voor zijn menselijke jachtgezel dan de setters en spaniels die in die tijd voor het apporteren werden gebruikt. Hij wilde ook dat de hond loyaal en rustig zou zijn in huis.

Tweedmouth nam Nous mee naar Schotland, en in 1868 en 1871, fokte hij met Belle, een Tweed Water Spaniel. Tweed Water Spaniels (nu uitgestorven) stonden bekend als gretige retrievers in het jachtveld, en uitzonderlijk kalm en loyaal in huis - eigenschappen die je terugvindt in de hedendaagse Golden Retrievers.

Nousand Belle's nakomelingen werden gefokt met Wavy- en Flat-coated retrievers, een andere Tweed Water Spaniel, en een rode setter. Tweedmouth hield vooral de gele pups om zijn fokprogramma voort te zetten, en gaf anderen weg aan vrienden en familieleden.

Het is niet verrassend dat Tweedmouth's ras het eerst de aandacht trok vanwege hun vaardigheden op het gebied van de jacht. Een van de meest bekende was Don of Gerwyn, een leverkleurige afstammeling van een van Tweedmouth's honden, die de International Gundog League proef won in 1904.

Karakter

Een lief, rustig karakter is het kenmerk van het ras. De Golden is gefokt om met mensen samen te werken, en wil zijn eigenaar graag behagen. Hoewel hij een goede inborst heeft, moet de Golden, zoals alle honden, goed opgevoed en getraind worden om het beste uit zijn afkomst te halen.