Shetland Sheepdog
Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

Momenteel is er 1 Shetland Sheepdog beschikbaar.Sheltie

Honden van het Shetland Sheepdog hondenras stonden op wacht voor de boeren op de Shetland eilanden voor de kust van Schotland, om hongerige vogels en schapen uit de tuin van de boer te weren, en ze dienden ook als herdershonden. Vandaag de dag zijn het uitstekende familie metgezellen en supersterren in hondensporten.

Geschiedenis

De Sheltie is afkomstig van de ruige Shetlandeilanden, die tussen Schotland en Noorwegen liggen, ongeveer 80 kilometer ten noorden van Schotland en iets ten zuiden van de poolcirkel. Deze eilanden zijn ook het thuis van andere kleine dierenrassen, zoals Shetlandpony's en Shetlandschapen.

Jarenlang werd de Shetland Sheepdog Toonie genoemd, afgeleid van het Noorse woord voor boerderij. Boeren fokten de honden, waarbij ze de Border Collie kruisten met kleinere honden, om hun kuddes shetlandschapen te hoeden en te beschermen. Sommigen speculeren dat een van de taken van Shetland Sheepdogs was om de kleine schapen te beschermen tegen vogels. Inderdaad, veel van de hedendaagse Shelties lijken een passie te hebben voor het jagen op vogels, en sommigen proberen zelfs vliegtuigen en helikopters te achtervolgen die overvliegen.

Karakter

De Sheltie is intens loyaal, zachtaardig en gevoelig. Het ras kent een breed scala aan persoonlijkheden, van extravert en onstuimig tot kalm en bezadigd tot verlegen of teruggetrokken.