Hongaarse Vizsla
Hongaarse Vizsla
Hongaarse Vizsla

Hongaarse Vizsla

Helaas, er zijn geen Hongaarse Vizsla nestjes beschikbaar.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van een nieuw nestje? Aarzel dan niet om ons te contacteren.


Ontstaan in Hongarije als pointer en retriever, heeft het Vizsla hondenras een aristocratische uitstraling. Maar het enige wat ze echt willen, is geliefd zijn.

Geschiedenis

Soms ook bekend als de Hongaarse Pointer, stamt de Vizsla waarschijnlijk af van jachthonden die werden gebruikt door de Magyaren, die zich meer dan duizend jaar geleden in Hongarije vestigden. De honden werden ongetwijfeld gebruikt door edellieden en krijgsheren om te jagen op wilde vogels en hazen. Uiteindelijk werden de honden ontwikkeld om zowel te richten als te apporteren.

Afbeeldingen van het verleden van de Vizsla's kunnen worden gevonden in oude kunst. Een 10e eeuwse ets toont een kortharige hond die een Magyar jager vergezelt. Een hoofdstuk over de valkerij in een 14e eeuws manuscript toont een hond in de vorm van een Vizsla.

In de 19e en het begin van de 20e eeuw was de Vizsla een apart ras met een uitstekend reukvermogen dat nauw samenwerkte met zijn geleider. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de getalenteerde jachthond gebruikt om berichten af te leveren.

De nasleep van de Eerste Wereldoorlog, gevolgd door de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, betekende echter bijna het einde van het ras. Gelukkig wist de Vizsla te overleven.

In die tijd zag het ras er veel anders uit dan tegenwoordig: ze hadden langere snuiten en een meer uitgebeende bovenschedel. Sommigen hadden een jachthondachtig uiterlijk, met lange oren, en anderen varieerden in kleur van chocoladebruin tot bijna gebleekt.

Karakter

De Vizsla wordt omschreven als levendig, zachtaardig en aanhankelijk, met een bovengemiddeld leervermogen en een sterk verlangen om bij mensen te zijn. Hij staat bekend als bazig, maar er zijn altijd uitzonderingen - sommige Vizsla's kunnen koppig, prikkelbaar of verlegen zijn.