Leonberger


LAND VAN HERKOMST : Duitsland

 

GESCHIEDENIS 

Volgens sommigen was het een bestaand ras, volgens anderen kruiste gemeenteraadslid Heinrich Essig uit Leonberg in Duitsland rond 1846 allerlei berghonden met elkaar ( onder andere de Pyreneese Berghond, de Sint-Bernard en de Landseer ).  Herr Essig was een nogal wonderlijke figuur waardoor het altijd onduidelijk zal blijven wie er gelijk heeft. Wel wist Essig zijn hond en zijn stad met opmerkelijke stunts beroemd te maken. Het fokken van deze hond was bedoeld om een hond te maken die leek op de leeuwen van het stadswapen.  Men beweert dat deze honden als herders gewerkt zouden hebben, maar deze theorie is ongegrond.  Deze stoere Berghonden zijn tegenwoordig zeer populair in de Verenigde Staten. De Leonberger ( of Leonbergse hond ) houdt van zwemmen, van bezigheden buitenshuis, van kinderen en van het dragen van verantwoordelijkheden; hij werkt graag. Deze hond is rustig en trouw. In principe valt de Leonberger niet onder de Waakhonden, al hij is zeer waaks van nature.

IDEALE RASKENMERKEN 
Schofthoogte: reuen 72 tot 80 cm, teven 65 tot 75 cm. Gewicht : van 37 tot 67 kg.  De ideale maat voor reuen is 76 cm en voor teven 70 cm.  Uiterlijk: groot, goed geproportioneerd, sterk lichaam; moeiteloos gangwerk. Vacht : dik, hard, kort, recht, met wollige ondervacht. Kleur : leeuwkleur: goudgeel tot roodbruin, met zwart (donker) masker en zwarte (donkere) haarpunten; wit vlekje op de borst of de tenen is toegestaan.  Het ontbreken van een zwart masker is wel toegestaan, maar niet gewenst.  Hoofd: licht gewelfde schedel met een brede rechte snuit; bruine amandelvormige middelgrote ogen; hoog geplaatste, driehoekige, afgeronde, middelgrote hangoren. Staart: lang, laag aangezet, goed bevederd, recht of zeer licht gekromd.
VACHT :  kort golvend haar met een dikke ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn licht golvend. Er komen veel wolharen voor. Het haar kan recht vallen, maar ook een duidelijke golf vertonen.  

VERHARING : blokverharing.  

DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen en verluchten met een grove kam.  Opgelet : de ondervacht laten zitten !  GROTE BEHANDELING : in de ruiperiode de losgekomen ondervacht en de losse dekharen met een herdersharkje verwijderen. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Indien nodig nagels knippen.   

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : het borstel- en kamonderhoud valt mee. De hond kan niet getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd.
AARD : deze hond lijkt qua uiterlijk en gedrag op de leeuwen, en is zeker een kracht waar je rekening moet mee houden.  Hij is relaxed en tevreden, maar levendiger dan zijn St. Bernard voorvaderen.  Hij is vriendelijk en zachtaardig, houdt van kinderen en heeft een waakse ingesteldheid. Het is een verstandige, leergierige en trouwe hond.

ACTIVITEIT : de Leonberger heeft gemiddelde beweging nodig.
OPVOEDING : op een evenwichtige opvoeding in een harmonieuze omgeving reageert deze hond het beste. De hond is een snelle leerling en zal vlug begrijpen wat er van hem verlangd wordt.
SOCIALE AANLEG : Leonbergers gaan goed om met honden en andere huisdieren, en ook de omgang met kinderen geeft geen problemen. De honden voelen feilloos aan of de bezoeker iets kwaads in de zin heeft of niet.


  • Enostosis (extra botvorming, groeipijn)
  • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
  • Leonberger polyneuropathie (zenuwaantasting bij de Leonberger)
Airedale TerrierAkita InuAlaska MalamuteAmerican BullyAmerikaanse BulldogAmerikaanse Cocker SpanielAmerikaanse Staffordshire TerrierAnglo-français de petite vénerieAppenzeller SennenhondArgentijnse DogAustralische HerderAustralische VeedrijvershondBasset HoundBeagleBerner SennenBichon FriséBiewer yorkshire terrierBoheemse HerderBolognezerBolonkaBoomerBordeaux DogBorder CollieBoston TerrierBoxerBrusselse GriffonBull TerrierBullmastiffCairn terrierCane CorsoCavalier King Charles SpanielChihuahuaChinese NaakthondChow ChowCoton de TulearDalmatierDobermannDuitse DogDuitse HerderDuitse PinscherDwergkeesEngelse BulldogEngelse Cocker SpanielEngelse PointerEngelse Springer SpanielFlat coated retrieverFox TerrierFranse BulldogGolddust Yorkshire TerrierGolden RetrieverGordon SetterHavanezerHollandse HerderHongaarse VizslaHovawartIerse SetterItaliaans windhondjeJack RussellJapanse SpanielKaukasische HerdershondKleine KeeshondKruisingKuvaszLabrador RetrieverLandseerLeonbergerLhasa ApsoMaltezerMastino NapoletanoMechelse HerderMexicaanse naakthondMini Bull TerrierMixMopshondMudiNewfoundlanderOld English Sheepdog (Bobtail)PekingeesPeruvian Inca OrchidPetit BrabanconPinscherPoedelPomeriaanPortugese WaterhondPowder PuffPraagse rattlerPuggleRhodesian RidgebackRottweilerRussische ToyterrierSamojeedSchnauzerSchotse HerderSchotse TerrierShar PeiShetland Sheepdog (Sheltie)Shiba InuShih TzuSiberische HuskySint-BernardStaffordshire Bull TerrierTeckelTervuerense herderThai RidgebackTibetaanse MastiffVlinderhondWeimaranerWelsh CorgiWelsh TerrierWest Highland White TerrierWhippetWolfskeeshondYorkshire TerrierZwitserse witte herder